Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långåspruten är ett säkert vårtecken

Det säkraste vårtecknet i Långå är när det börjar mullra i marken och vatten kastas högt till väders i Rändån väster om byn.

Annons

Nu är den åter igång, vattenspruten vid Rändån mellan kraftverket och Grundsjön. Ett skådespel som alltid lockar mycket folk under några veckor då vårfloden är som mest intensiv.

I år sprutas det högre och oftare än på många år. Ungefär var tionde minut skakar det i marken och väldiga vattenmassor skjuts mot himmelen.

– Det är alltid lika intressant att se fenomenet. Och jag tror att vattenkaskaden är nära 100 meter hög, sa en luttrad besökare när han tillammans med många andra stod och beundrade det som alla kallar Långåspruten.

Orsaken till vattenkaskaden är att Långå kraftverk tar emot vatten från Grundsjön genom en 17 kilometer lång tunnel. Strax innan kraftverket tar man in mer vatten genom ett lodrätt schakt från Rändån. Under vårfloden, när det forsar in extra mycket vatten genom schaktet, följer luft med ner. Till slut trycks luften tillbaka och skjuter upp en hög vattenpelare.