Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bryntesson uppmaning till FIS efter regeländringen: "Hitta på något vettigare istället"

Det internationella skidförbundet (FIS) inför en maxlängd för skidstavar i klassisk stil. Skidtalangen Robin Bryntesson misstänker att det här är början på en rad förändringar. Nu uppmanar han FIS att fokusera på rätt saker.
– Lägg energi på väsentliga saker som att stoppa doping i stället, säger Bryntesson.

Annons

Det internationella skidförbundet (FIS) har beslutat att införa en maxlängd på stavarna i klassisk stil. Längden på stavarna får max vara 83% av åkarens längd (i skidpjäxor). Nu rasar skidprofilen Robin Bryntesson. Hans farhåga är att det här bara är början på en större förändring inom skidsporten.

Läs också: FIS inför maxlängd på klassiska stavar: "Bakåtsträvare"

– Det är ett sätt att försöka bromsa utvecklingen vad gäller stakåkning. Det här kan vara ett försteg på en större förändring. Nästa år ska det kanske ner till 60% av kroppslängden och då kan vi börja snacka skillnad. Det är konstigt att det kommer med en ändring så sent och tight in på säsongspremiären, säger Bryntesson.

Skidåkningen har under åren förändrats och allt fler väljer att åka ovallat och stakar sig fram runt banan. Regeländringen kommer troligen drabba långloppsåkarna mest enligt Bryntesson.

– De som blir mest lidande är långloppsåkarna. Eftersom i sådana tävlingar är det mycket stakning. Det känns som att de försöker hindra utvecklingen som blivit och försöker vrida tillbaka klockan till 60-talet istället för att vrida fram den.

För Bryntesson blir det ingen väsentlig skillnad då det bara rör sig om några centimeter. Men skidåkaren uppmanar FIS att ägna sig åt vettigare saker istället.

– Det påverkar ju, men det kommer inte vrida åt så hårt i år. De som åker stakåkning kommer att fortsätta åka stakåkning oavsett. De når ju inte vad de vill med den här regeländringen skulle jag säga. Man blir förbryllad att de lägger tid på att försöka hindra utvecklingen istället för att stoppa doping. Lägg energi på väsentliga saker och hitta på något vettigare istället.

Säsongen kommer allt närmare och för Bryntessons del är det bara att rätta sig i ledet.

– En regel är en regel, så det är bara att rätta sig. Men det blir spännande att se hur FIS löser att mäta 16. 000 stavar under Vasaloppet. Det blir en häftig historia i sig, säger Robin Bryntesson.

Annons