Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Burman imponerade i Tour de Ski – trots stavbrott: "Klantigt"

Rekordkort sträcka och öppet för skrällar.
Då klev Åsarnas Jens Burman fram i Tour de Ski och blev den stora överraskningen.
Trots ett stavbrott.
– Jag är väl klantig, säger han till SVT.

Annons

Jens Burman la sig oväntat långt fram.

Jens Burman och Marcus Hellner blev de svenska namnen för dagen i herrarnas Tour de Ski.

Aldrig tidigare hade det körts masstart på en så kort sträcka som tio kilometer klassisk stil i herrarnas Tour de Ski. Inte förrän på nyårsdagen och den andra dagen på touren för den här säsongen.

Den med bäst utgångsläge av svenskarna var Marcus Hellner, som startade som 18:e man. Han gjorde också ett ryck för spurtpriset och knep tolv extrasekunder till sin totaltid i touren, då han gled in som tvåa vid 3,1 kilometer.

– Han klättrar från 23:e till andraplats när samtliga åkare vill ha det där spurtpriset. Det är extremt bra, säger Anders Blomquist, SVT:s expert.

– Jag tror inte att många tordes. Det kändes avvaktande och då måste jag ta vara på det, sa han till SVT.

Efter halva sträckan började sedan fältet spricka upp någorlunda och en tätklunga på runt femton åkare kunde urskiljas. Där var Hellner enda svensk med.

Närmast blågula bakom var Jens Burman, som då låg 22:a, följt av Daniel Richardsson som 35:a och Viktor Thorn som 45:a. Bakom dem var Axel Ekström och Anton Lindblad.

Men Burman fortsatte klättra och låg som 14:e man vid 7,5 kilometer, medan Hellner tagit sig upp till absoluta täten.

Och det såg ut att sluta riktigt fint för Burman – om det inte vore för ett stavbrott. När Burman rullade in som 15:e man över linjen, gjorde han det med bara en stav.

– Sista sprintbacken på slutet gick jag omkull två gånger. Jag är väl klantig, så staven fick en smäll och gick av på toppen, sa han.

– Jag tror jag satte staven innanför skidan. Det kom folk på sidan om när jag skulle upp och då ramlade jag en gång till sedan.

I spurten orkade inte Hellner riktigt fullfölja som toppman och blev sjua, sex sekunder efter Sergej Ustjugov. Därmed blev han utan bonussekunder för slutpositionen, men kunde åtminstone glädja sig åt de han knep i spurtpriset.

– Det är tungt, speciellt när jag inte är acklimatiserad. Det viktiga är att jag är med och inte tappar i den här distansen.

Resultat 10 kilometer klassiskt, masstart:

1) Sergej Ustjugov, Ryssland, 24:50.0.

2) Martin Johnsrud Sundby, +1.9.

3) Didrik Tönseth, +2.3.

7) Marcus Hellner, +6.0.

15) Jens Burman, +16.6.

40) Daniel Rickardsson, +56.1.

51) Viktor Thorn, +1:27.1.

54) Axel Ekström, +1:34.1.

70) Anton Lindblad, +2:31.9.

Mer läsning

Annons