Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lina Korsgren vann världens längsta skidlopp: "Det var helt fruktansvärt"

/
  • Lina Korsgren imponerade med 24:e bästa tid totalt.
  • Efter 20 mil var det endast sekunden som skilde topp tre åt.
  • Nordenskiöldsloppet lockade allt från elitåkare till motionärer.
  • Övervägande vackert väder och plusgrader gjorde det viktigt att hålla koll på vätskebalansen.
  • För dem längre bak i ledet kunde de bli längre sträckor helt själv.
  • Starten gick 06.00 i Purkijaur utanför Jokkmokk.

Lina Korsgren som numera är bosatt i Åre vann det 20 mil långa Nordenskiöldsloppet.
– Det var helt fruktansvärt, säger Lina Korsgren i ett pressmeddelande.

Annons

330 personer från 17 nationer startade i det 20 mil långa längdskidloppet som i söndags avgjordes i Jokkmokk. Deltagarna hade 26 timmar och 20 minuter på sig att ta sig hela vägen i mål. Vann herrklassen gjorde årets Vasaloppsvinnare John Kristian Dahl på tiden 8.35.17, endast sekunden före landsmännen Anders Aukland och Øyvind Moen Fjeld på andra och tredje plats.

Åreåkaren Lina Korsgren tillsammans med Östersundsboende Britta Johansson Norgren hängde med i herrarnas tempo fram till 99-kilometerskontrollen men sen började de tappa. Längsta stråt drog Lina Korsgren som vann damklassen på tiden 9.23.55, tio sekunder före Britta Johansson Norgren. Linas tid gav henne även en 24:e plats totalt och blev därmed bäste länsåkare.

– Det var helt fruktansvärt faktiskt! Det gick bra i början men efter ett tag så fick man så ont i händer och armbågar att man bara ville amputera. Men det var jätteskönt när man kom in här på slutet och fick höra lite jubel sista elva kilometerna, säger Lina Korsgren i pressmeddelandet.

Årets lopp var planerat att vara 22 mil men på grund av det varma vädret fick arrangörerna korta ner det till 20 mil. Det är första gången loppet genomförs sedan 1884, då hette vinnare Pava-Lasse Nilsson Tourda och gick i mål efter 21 timmar och 22 minuter.

Annons