Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Spurtstrid avgjorde nypremiären av Föllingeloppet

Efter 40 kilometers skidåkning var det en tuff spurtstrid som fick avgöra herrlassen i lördagens nypremiär av Föllingeloppet. Björn Rydvall, Lycksele, korsade mållinjen före Johan Lövgren, Vännäs, och bakom toppduon radade länsåkarna upp sig samtidigt som Sara Lindborg, Östersunds SK, vann överlägset på damsidan.

Annons

Nypremiären av Föllingeloppet lockade många deltagare.

I klungan som kom in på upploppet fanns både Max Novak, Offerdal, och Petter Engdahl, Östersunds SK, med. Men toppduon Rydvall/Lövgren drog ifrån in mot mål och gjorde därefter upp om segern i en tuff spurtstrid. Segertiden på herrsidan blev 1.50.06.

– Det var en skidspets på en halvmeter som avgjorde, berättar tävlingsledaren Andreas Johansson.

Bakom tätduon radade länsåkarna upp sig i herrklassen. Bakom trean Engdahl och fyran Novak kom Mattias Bångman, Offerdal, Olof Jonsson och André Jakobsson, Östersunds SK, och lade beslag på topplaceringarna i loppet. I H35 vann Eric Simonsson, Landön, på 1.55.23.

På damsidan, där få åkare var anmälda att köra 40 km, var Sara Lindborg överlägsen och gick i mål på 2.05.59 i den tuffa banprofilen.

– Vi använde stora delar av den bana som användes under 1960- och 1970-talet. Det är en otroligt svår bana och vi trodde att folk nästan skulle vara besvikna för att det var för svårt, men de tyckte i stället att det var kul att det var mer tekniskt, säger Johansson.

Fler damer hade valt att köra halva sträckan. Där var Ida Indal, Offerdal, snabbast och vann före klubbkamraten Evelina Bångman och Rebecka Pålsmarker, Hallen.

Läs också: Föllingeloppet återuppstår: "Jätteroligt att det händer något på skidsidan"

– Det är ju en gammal tävling, men när det är första gången på många år som vi körde och vi hade ungefär det antal deltagare som vi hade hoppats på, säger Johansson om tävlingen som lockade cirka 100 startande till tävlingen som var seedningsgrundande för Vasaloppet.

Till nästa år hoppas arrangörerna att kunna använda ännu mer av den gamla bansträckningen.

– Vi siktar vidare på att förlänga banan lite mer till nästa år och köra ännu mer av den gamla banan, säger Johansson.

Se fullständiga resultat på arrangörens hemsida.

Mer läsning

Annons