Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Styrkebesked från Hanna Falk – och dominans av Calle Halfvarsson i Bruksvallarna: "Revansch som smakade bra"

Säsongspremiären i Bruksvallarna avslutades med sprint. Calle Halfvarsson visade storform i herrklassen och dominerade i finalen.
I damfinalen var det Hanna Falk som var en nivå bättre än de övriga åkarna – och ledde mer eller mindre från start till mål.

Annons

Mia Eriksson (20), Sofie  Elebro (30), Anna Dyvik (10) och Stina Nilsson (1) sida vid sida under söndagens sprint-kvartsfinal i Bruksvallarna.

Det klart snabbaste kvartsfinalheatet var dagens fjärde där Jennie Öberg knep segern. Anna Haag stod för en rejäl upphämtning i kampen mot Ane Appelkvist Stenseth och tog en säker andraplats i det heatet.

Favoriten Stina Nilsson gick ut i första heatet mot bland andra Jonna Sundling - det långsammaste kvartsfinalheatet. Hanna Falk var överlägsen i sista heatet i damklassen och Ane Appelkvist Stenseth och Frida Erkers gick vidare som lucky losers.

Inte oväntat var det Calle Halfvarsson, som var överlägsen i prologen, som tog hem sitt heat, det första i herrarnas finaler. Johan Edin, Maciej Starega, stortalangen Viktor Thorn och Teodor Peterson vann sina efterföljande heat.

Det blev en dalafajt mellan Stina Nilsson, Mora och Maja Dahlqvist, Falun Borlänge, i första semifinalen där Nilsson ändå var snäppet vassare. Jennie Öberg fick se sig slagen av två UIricehamnsåkare i Hanna Falk och Maria Nordström i andra heatet. Anna Haag tappade rejält på slutet och därmed försvann chansen att köra final. Med kom däremot Elin Mohlin, Åsarna, på tid, liksom Evelina Settlin.

Halfvarsson fortsatte sin dominans i semifinalen och kom in 80 hundradelar före Maciej Starega, och hela 2,62 före Johan Edin.

Teodor Peterson gick bra i heat två och vann före Oskar Svensson. Där kom också Hiroyuki Miyazawa och Victor Thorn vidare på tid.

I damfinalen så klev Hanna Falk ut hårt och la sig i ledning med Stina Nilsson i ryggen och en stor lucka till klungan bakom. Båda pumpade på ordentligt på slutet och över sista krönet lyckades Falk på ett starkt sätt att hålla ifrån. Stina Nilsson hade sedan inte riktigt de sista krafterna för att kliva ut i eget spår och rycka förbi i spurten. 3:35.79 blev sluttiden – ett riktigt snabbt lopp.

– Det var jätteskönt. Roligt. Det gick fort, de andra fick slita bakom, sa Falk till SVT efter åket.

– Jag kände direkt att Stina var lite passiv så jag tänkte "nu kör jag". Stina är en bra värdemätare, så jag tänker att det här var bra.

Efter dem följde Maja Dahlqvist dryga fem sekunder efter, följt av Elin Mohlin, Maria Nordström och Evelina Settlin.

Herrarnas final var till en början en öppnare historia. Calle Halfvarsson la sig överraskande tydligt sist, tidigt i loppet. Men sedan kom attacken – och det med besked.

På några stakningar passerade han hela fältet och la sig knappt före i täten.

Och vid sista längre uppförsbacken la han i ännu en växel för att skapa sin vinnarmarginal. Sedan kunde han mysåka in över mållinjen, följd av Teodor Peterson och Oskar Svensson.

– Det blev en revansch som smakade bra, sa Halfvarsson till SVT och syftade på gårdagens tunga lopp.

– Det var jobbigt, men skönt med upploppet där man inte behövde ta ut allt. Jag blir lite efter i början men vet att jag kan ta igen det med stakningen på slutet.

Nu planerar Halfvarsson att köra båda tävlingarna i världscuppremiären nästa helg.

Efter topptrion la sig sedan Maciej Starega, Hiroyuki Miyasawa och Viktor Thorn.

Annons