Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Svanebo nära pallplats – fallet förstörde premiären: "Men för fan, släng brillorna"

32-årige Anders Svanebo såg ut att kunna knipa en viktig pallplats i fredagens fristilslopp bakom Marcus Hellner. Men ett misstag, ett par glasögon och en försmädlig nedförslöpa förstörde chanserna. Nu laddar Svanebo om och hoppas att han ändå ska få chansen i världscupen framöver.

Annons

Anders Svanebo på väg mot en 13:e placering i premiären.

Anders Svanebos första lopp för säsongen på fredagen började riktigt bra. Det barkade mot en pallplats och så hade det nog blivit också om det inte var för snö och en tråkig nedförsbacke.

– Jag var riktigt nöjd med gårdagens känsla. Jag är lite missnöjd med placeringarna på slutet för jag råkade dra på ändan i en utförsbacke och jag slabbade bort pallplatsen där.

– Jag höll på att strula med glasögonen i och med snöfallet som kom och så råkade jag dra på ändan. Jag gjorde en klassisker helt enkelt. Hade man suttit framför TV:n hade man suttit och skrikit vad gör han? Det är lättare sagt än gjort ibland.

Han skadade sig som tur var inte och stod på startlinjen lika hungrig som alltid i lördagens 15 kilometer klassiskt.

– Det känns bra och formen idag, jag är väl generellt lite svagare på klassisk skidåkning än på skate, men som det ser ut nu räcker det till en topp tio placering.

Det såg bra ut men Marcus Hellner och Johan Olsson drog upp tempot i loppet och det slutade med en 13:e placering för Svanebo. Han är ändå nöjd med känslan, två lopp in på säsongen.

– Jag har fått ett bra kvitto på säsongsstarten. Det har varit en tuff uppladdning, jag har tränat på bra sedan i augusti och kört på hela vägen in mot säsongstarten för att få med mig bra med träning inför kommande tävlingar inför säsongen.

– Det är absolut viktigt att vara i bra slag här inför premiären men det är ju ack så viktigt att ha med sig träningen framöver och kunna förvalta formen man byggt upp, säger han.

Att ta en plats på Tour de Ski och eventuellt få åka med till VM är målen för säsongen.

– Jag får träna på nu framöver, slipa lite mer på formen så blir det här nog bra.

Anders Svanebo i Bruksvallsloppet.

Det blev en sjundeplats istället för en pallplacering på fredagen, en pallplats som han hade stor chans att knipa om det inte hade varit för det försmädliga fallet i nedförsbacken. Det kan påverka hans chanser att få tävla i världscupen framöver, tror han i alla fall själv.

– Det är så klart att ta en plats på världscupen framöver. Nu tror jag de här placeringarna ligger mig lite i fatet, sedan igår.

Men Svanebo är rutinerad och kan ändå se ett uns av humor i det som hände.

– Jag fick ett SMS av Johan (Olsson) igår där han sa "men för fan, släng brillorna om det börjar snöa". Jag ska göra det nästa gång.

LÄS OCKSÅ:

Efter långa uppehållet: Johan Olsson om succéstarten – och stjärnskottet Jens Burman

Ebba Andersson behåller lugnet mitt i mediestormen: "Jag är mig själv ändå"

Annons