Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tillbaka där allt började – Henriksson peppad inför säsongsstarten i Bruksvallarna

Östersundsbon som gav den mörkare sidan av elitidrotten ett ansikte, är tillbaka i A-landslaget. Sofia Henriksson bär med sig den tunga upplevelsen men blickar framåt med full tillförsikt inför säsongsstarten i Bruksvallarna:
"Jag tror absolut att det kan vara en styrka, det som en gång var en svaghet".

Annons

Jättetalangen Sofia Henriksson slog igenom när hon i säsongspremiären 2014 knep en andraplats på fem kilometer klassiskt bakom Charlotte Kalla. Men direkt därpå kom bakslaget: Henriksson hade energibrist till följd av en ätstörning och fick helt enkelt inte tävla. Nu är hon tillbaka i A-landslaget och blickar framåt, starkare och tryggare än någonsin.

– Jag tror att man lärt sig mycket om sig själv. Det man har gått igenom, svårigheter, när man väl tagit sig igenom det är det en styrka och man känner sig tryggare och stadigare i sig själv. Så jag tror absolut att det kan vara en styrka, det som en gång var en svaghet.

Är det vanligt att idrottare drabbas av ätstörningar?

– I elitidrotten tror jag det är vanligare än man tror. Men vissa vill inte prata om det alls och vissa vill prata öppet om det. Så det är väldigt olika när det är en väldigt personlig sak.

Henriksson tycker att hon har fått bra hjälp och stöttning, både fysiskt och mentalt. Familjen och vännerna har spelat stor roll och för henne har det varit bra att få prata om det som hänt.

– Det har varit jätteviktigt för mig, just det här att kunna prata om det. Det har hjälpt mig jättemycket.

Nu är Bruksvallsloppet, tävlingen där Sofia Henriksson blev en nationell angelägenhet för två år sedan, nära och hon ser fram emot säsongsstarten.

– Det känns, som alltid, lite extra nervöst när säsongen ska dra igång men det är även väldigt lockande och känns väldigt roligt att det snart är igång.

Hur kändes det att få samtalet om att du var med i A-landslagstruppen i våras?

– Det var väldigt roligt. Det är ändå en grej man har drömt om ända sedan man var liten. Nu siktar man så klart ännu högre men det var jätteroligt att få det beskedet.

Att nu vara med och träna med Sveriges bästa längdåkare har så klart haft effekt på träning och upplägg men också på känslan inför säsongen.

– Det är ett så himla härligt gäng och roligt att komma in i det här gänget tjejer där det är väldigt varierande ålder. Jag bor med Maria på det här lägret och jag tror hon är äldst och jag är en av de yngsta. Jag tror det skiljer elva år mellan oss men ändå är vi på samma nivå, säger Henriksson och fortsätter:

– Alla tar hand om varandra och stöttar och pushar varandra så det är en väldigt härlig grupp att träna med och även vara med i vardagen.

Hon tävlar fortfarande för Piteå Elit men bor sedan några år i Östersund. Träningen har fungerat bra inför den här säsongen och nu kan hon lägga några tunga säsonger bakom sig.

– Jag hade en försäsong ifjol som blev mer eller mindre helt förstörd av personliga skäl och sjukdomar. Den här sommaren har jag kunnat träna på precis som jag velat mer eller mindre. Och så har jag fått vara frisk och skadefri så det känns jättekul att ha en sådan försäsong bakom sig. Det är en extra trygghet när man ställer sig på startlinjen.

VM i Lahtis är bara tre månader bort. Drömmålet för Sofia Henriksson är att ta sig in i VM-truppen men konkurrensen är hård. Dessutom lockar U23-VM i Salt Lake City. Än är det inte bestämt vilket mästerskap Henriksson kommer att satsa mot men om hon får lyxen att välja gör valet sig självt.

– Vi har inte riktigt hunnit prata om det. Men om man blir uttagen till VM i Lahtis får man prioritera det före U23-VM. Men det klart det lockar även U23-VM, speciellt när det går på ett ställe som Salt Lake City. Det skulle vara otroligt häftigt att få åka dit.

– Jag har aldrig varit borta i staterna och det känns som att det skulle vara en häftig upplevelse, både att tävla och allt runtomkring. Men huvudmålet, eller drömmålet kommer absolut att vara VM i Lahtis. Speciellt när det är 10 klassiskt på programmet.

Klassiskt är Sofia Henrikssons bästa gren, vilket hon bland annat visade på SM i Piteå i januari där hon tog silver på tremilen och stafettguld med Charlotte Kalla och Jennie Öberg. Inför den här säsongen hoppas Henriksson kunna jämna ut formen i de två disciplinerna och har även andra mål än mästerskapen.

– Sen hoppas jag att kanske få åka fler världscuptävlingar än tidigare och hitta en mer stabil nivå på det. Och det är framför allt klassiskt som har gått bra för mig tidigare så kanske ta några ytterligare kliv där och sen hoppas jag kunna hämta upp lite i skejten. Målet är ändå att bli så allround som möjligt i slutändan.

2014 blev det en 12:e plats i världscupen i Kuusamo och hon slutade nia i Davos samma säsong. Hon fick chansen även i Toblach 2015 och där blev det en 13:e placering. Nu hoppas hon kunna dels hålla sig kring topp 10 och dels klättra några placeringar totalt. Humöret och motivationen inför säsongsstarten är på topp.

– Det känns väldigt roligt just nu, särskilt när det är så vintrigt ute just nu. Man får en extra feeling och det blir extra fjärilar i magen särskilt när man får åka runt här på tävlingsbanan, säger hon och fortsätter:

– Nu är det nära, det känns både lite nervöst och skrämmande men också så himla lockande och roligt.

Bruksvallsloppet, tävlingsprogram:

Fredag 18 november: Skate teknik /skate technique.5km D21 / Senior Ladies10km H21 / Senior Men

Lördag 19 november: Klassisk teknik /classic technique.10km D21 / Senior Ladies15km H21 / Senior Men5km D17-20 / Junior Ladies 17-2010km H17-20 / Junior Men 17-20

Söndag 20 november: Klassisk teknik /classic technique.Sprint D21 / Senior LadiesSprint H21 / Senior MenSprint D17-20/ J unior Ladies 17-20Sprint H17-20 / Junior Men 17-20

LÄS OCKSÅ:

Sofia Henriksson blickar framåt: " Med vetskapen att jag klarat mig igenom detta känner jag mig starkare"

Landslagsläger i Jämtlandsfjällen för längdskidåkarna: "Tuffare träning blir enklare tillsammans"

U23-VM: Sofia Henriksson bästa svenska i klassiska distansen

Sofia Henriksson i form igen - vann klart i finska Voukatti