Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långforsen åter uppe i debatten

Riv kraftverket och återställ Långforsen. Det krävde Pär Löfstrand (FP) vid Östersunds kommunfullmäktige och lite ovanliga politiska konstellationer tog form.

Frågan kom upp när Jämtkrafts ägardirektiv debatterades och fastställdes på tisdagen. Pär Löfstrand fick stöd av Angelika Lindahl (MP) och Karin Thomasson (MP) och även Nisse Sandqvist (V) anslöt sig till den blocköverskridande koalitionen. De hänvisade bland annat till biologisk mångfald och att en drift av kraftstationen har marginell betydelse för elproduktionen.

– Vi är ägare av Jämtkraft och om vi tycker att den här historien med Långforsen är belastande för oss och för Jämtkraft som varumärke och vi tycker att kraftverket ska rivas och forsen återställas, då kan vi fatta det beslutet här i fullmäktige, säger Karin Thomasson.

Mona Modin Tjulin (S) och AnnSofie Andersson (S) talade också om biologisk mångfald men poängterade att det är klimatförändringarna och inte Långforsen som är ett hot mot den. Modin Tjulin påpekade också att det pågår en rättsprocess och att det är Fortum som har vattenrätten och att Jämtkraft hyr Långforsen.

Pär Jönsson (M) gick upp och betonade för fullmäktige att det krävs en ny vattendom för att det skulle vara tillåtet att riva kraftstationen, det är inte en fråga som Jämtkraft kan avgöra. Och här formades en annan allians över blockgränsen, vilket blev tydligt när AnnSofie Andersson begärde ordet:

– Tack Pär Jönsson för att du förklarar vad det handlar om.

Frågan gick till votering där yrkandet från FP, MP och V röstades ned med siffrorna 39-15. Tolv av ledamöterna avstod. Det blev alltså inga förändringar i Jämtkrafts ägardirektiv.