Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långforsen-dom överklagas

Nu har också Kammarkollegiet bestämt sig för att överklaga domen som ger Jämtkraft rätt att på nytt börja ta ut kraft ur Långforsen.

Sedan tidigare har Sportfiskarna och Älvräddarna överklagat. Nu gör också Kammarkollegiet det.

Och grunderna för överklagan sammanfattas i åtta punkter. Samma grunder som man hänvisade till under huvudförhandlingarna.

Bland annat upprepas en av huvudpoängerna; att nuvarande damm i Långforsen inte ser ut som den damm som fick tillstånd 1918 och som är det tillstånd Jämtkraft hänvisar till när man säger att man vill fortsätta med produktionen.

Enligt överklagan gjordes en utredning av Jämtkraft som presenterades under förhandlingen som visade att dammen varit trasig så långt tillbaka som till 1990. ”Vad domstolen får sitt underlag ifrån att påstå att dammen under kort tid varit trasig är mycket oklart”, skriver Kammarkollegiet.

En av domens huvudpoänger för att tillåta ny damm och ny kraftverksanläggning, fast baserat på det snart 100 år gamla tillståndet, var att dammens funktion ändå var densamma som ursprunget.

”Med mark- och miljödomstolens synsätt kan dammar byggas om helt och hållet utan prövning, så länge funktionen det vill säga att dämma vatten mm är densamma”, står det i överklagan.

Med andra ord följer Långforsen det scenario som målades upp när förhandlingarna inleddes; både domen som tillåter Jämtkraft att ha kvar sitt tillstånd och den som låter bolaget börja utvinna kraft i forsen igen har överklagats. Nästa domstol är Miljööverdomstolen.