Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långströmmen klimatsäkras för 250 miljoner kronor

Under tre år ska bygget pågå när dammen i Långströmmen förstärks för att klara ett så kallat 10 000 års flöde.
– Det är dubbelt så mycket vatten som det högsta flöde vi uppmätt här, säger projektledaren Kjell Nilsson på energibolaget Fortum.

Dammen i Långströmmen byggdes 1961 i Ljusnan någon mil söder om Ytterhogdal. Ny byggs den om för att klara ett så kallat 10 000 års flöde. Ett flöde som motsvarar en vattenström på cirka 2500 kubikmeter per sekund genom dammen.

– Det högsta flödet som hittills uppmätt här ligger på runt 1300 kubikmeter per sekund, säger Kjell Nilsson på energibolaget Fortum, projektledare för dammförstärkningen.

I stort sett hela den två och en halv kilometer långa dammen, som dämmer själva älvfåran och den kanal som leder bort till turbinintaget, ska förstärkas och höjas med en meter. Det blir också en bredare körbana över de befintliga utskoven. Den största förändringen är att det byggs ett helt nytt utskov, en bit in i kanalen mot intaget till kraftstationen.

– Det kan mycket väl bli ett utskov som aldrig kommer att användas, säger Kjell Nilsson.

Varför gör ni det här då?

– Vattenkraftbranschen har rekommendationer som vi följer. Det är egentligen inget krav men starka rekommendationer. Man har sett över vilka flöden vi ska kunna hantera och den här dammen ska klara ett så kallat klass ett flöde som inträffar en gång på 10 000 år. När dammen byggdes hade man inte det perspektivet.

Bygget startade i september i år och beräknas pågå till september 2018. Som mest kommer ett fyrtiotal man att befinna sig på arbetsplatsen samtidigt och vägen över dammen att stängas av under byggtiden.

Närmare 90 000 kubikmeter sten och jord schaktas och sprängs bort där det nya utskovet byggs, massorna används sedan till att förstärka dammvallen. Kostnaden ligger på cirka 250 miljoner och leder inte till någon ökning av elproduktionen.

– Inget som vi gör kommer att öka elproduktionen. Det här handlar bara om dammsäkerhet, säger Kjell Nilsson.

Läs mer:

Fortum höjer dammsäkerheten