Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Långväga gäster tillbaka i Ljungdalen

I går var det dags igen. För tredje året i rad gästades den lilla fjällbyn Ljungdalen av 30-talet elever och lärare från Otjikoto Secondary School i Namibia.

Annons

Bakom arrangemanget står Falu Frigymnasium, som är namibiernas svenska vänskola, och som varje år visar sina afrikanska vänner de svenska fjällen. Både Falubor och namibier lekte loss i Ljungdalens snöiga backar med liv och lust under hela gårdagen. Sällskapet har också hunnit med att åka skoter och provat på isfiske.

som började med en förfrågan per mail, kommer att fortsatta länge till hoppas Kent Moén, stugvärd i Ljungdalen. Kent har nu tagit hand om gruppen i dagarna tre, och tycker att det är något speciellt med de afrikanska ungdomarna.

– Det första året hade de lite problem med vinterkläder, men det löste vi genom att vi bybor lånade ut både vinterkängor, varma tröjor och jackor. Det betyder ju mycket för oss att de kommer tillbaka. Vi ser det som ett kvitto på att de uppskattar våra arrangemang, säger Kent.

– Det är jobbigt att röra sig med alla tjocka kläder, tycker Pamela Kaimbi som är van vid betydligt varmare klimat hemma i Namibia.

Hennes lärarinna Elisabeth Murorua tycker att fjällen påminner lite grann om öknen hemma.

– Men snön är hopplös att gå i! säger hon med eftertryck.