Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lannem Silje bollade med konkurrenterna

21 raka segrar. Över tre och en halv miljon kronor insprunget.
Lannem Silje fortsätter att skriva in sig i historieböckerna.
– Det är härligt. Jag har inga starkare uttryck, säger ägaren och tränaren Ola M Skrugstad efter segern i Svenskt Kallblodsderby.

Annons

Den norska sagohästen var ensam på banan i Svenskt Kallblodsderby. Tidig ledning och sedan utökades marginalen hela vägen in i mål.

Segertiden 1.23,1/2140a var nytt svenskt rekord för utlandsfödda fyraåriga ston på distansen. Och det var ingen liten putsning – i försöket för två veckor sedan satte hon det förra rekordet på 24,3.

Den här kvällen var dock sekunder hit och odds dit sekundärt för de flesta på Östersundstravet. Känslan som Lannem Siljes uppvisning lämnade var mäktig och etsade sig garanterat in på näthinnan hos många.

I vinnarcirkeln fick Ola M Skrugstad frågan om han var nervös. Svaret från 75-åringen var lugnt och sansat, trots att han precis vunnit 700 000 kronor.

– Nej. Jag visste att jag hade bästa hästen och bästa kusken.

Kusken Tor Wollebaek har funnits med vid Lannem Siljes samtliga 21 segrar. Under fyraåringssäsongen återstår två stora lopp, kval och final i det norska derbyt. Efter det är det den äldre eliten som väntar för Lannem Silje.

Till exempel Månprinsen A.M, som tidigare under kvällen vann Sven O Perssons minne tillsammans med sin ständige följeslagare Gunnar Melander.

– Det blir nog svårt att slå en häst som Månprinsen redan nu, men får man hänga med i ryggar så kanske det kan bli något till slut, säger Tor Wollebaek.

Desto mer överraskande var segern i Derbystoet. De norska favoriterna, Lyn Rappa och Åsrud Vilja, duellerade tufft om ledningen och när dessutom Lyn Rappa blev pigg i spets och höll farten uppe öppnade det för en tredje häst.

Så blev det också. Bodbäckssiv med Jessica Lindgren vann på 1.26,8/2140a efter en slutkurva ute i spåren och ett rappt upplopp. Tiden var nytt svenskt rekord för svenskfödda fyraåriga ston över distansen.

Skellefteåamatören Jessica Lindgren är även ägare och tränare till Bodbäckssiv. Hon blev nu historisk som första kvinnliga segrare i ett derby.

– Jag tänkte att de skulle aldrig orka i mål där framme med det tempot. Jag vet att hon har vinnarskalle, säger en överlycklig Jessica Lindgren efter segern som var värd 450 000 kronor.

– Men jag hade inte förväntat mig att hon skulle kunna vara så bra för dagen.

Hemmalaget blev utan segrar under kvällen på Östersundstravet. Från övriga lopp lyfter vi fram Ulf Ohlsson, som tog fyra kusksegrar och ser ut att tidigt ha avgjort årets championstrid.

Mer om Lannem Silje:

Sporten träffar Lannem Silje – text+tv