Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbo bäst i världen – på att samla julpapper

Ingrid Westin i Hammarstrand har redan funnits med i fyra upplagor av Guiness rekordbok.
Men snart räcker det. När hon fått ihop 5 000 julpapper så lägger hon samlarkarriären bakom sig.
– Då får jag frid, säger Ingrid Westin med en lätt suck.

Ingrid Westin är känd för att vara Ragundas svar på Ytteråns Mus-Olle. Förutom julpapper så förfogar hon över en imponerande samling porslingskannor, och dessutom har hon tidningsurklipp med allt som skrivits om Ragunda i ÖP och LT sedan 1938. Hon har själv medverkat i ett flertal tidningar, vilket inneburit att människor i hela Sverige har hört av sig för att hjälpa henne med samlandet. Intresset för julpapper tog fart ordentligt 1982, och tre decennier senare börjar hon alltså skönja slutet på livsverket.

– Jag räknande nyligen igen, och då var det 4 237 stycken. Då hade jag precis fått ett kuvert med 40 papper från en kvinna i Småland, som själv ville sluta samla eftersom hon tyckte att det var så jäkla trist, berättar Ingrid och skrattar.

Målsättningen har varit den magiska gränsen 5 000, och nu vädjar hon till ÖP-läsarna att hjälpa henne över den efterlängtade mållinjen.

– Skicka gärna hit era julpapper till mig, helst i A 4-format. Jag betalar till och med portot, säger Ingrid.

Hon har ofta fått frågan vad som ska hända med samlingen i framtiden, och svaret är långt ifrån givet:

– Jag vill inte att den hamnar på museum, eftersom sidorna är så sköra och lätt förstörs när man bläddrar. Det ringde även en herre från Danmark och bjöd 3 000 kronor för alltihop, men nu har jag bestämt mig för att inte sälja. Troligtvis kommer den att hamna hos något av mina barn, säger Ingrid Westin.

Ingrid älskar julen och när vi hälsar på i hennes färgglada lägenhet på Centralgatan så står tomtar och lyktor prydligt uppställda. Nu ser hon fram emot att fira jul tillsammans med barn, barnbarn och andra anhöriga.

– De har skakat på huvudet åt mitt samlande ibland, men de brukar inte kunna hålla sig från att bläddra i pärmarna när de väl sitter här, säger Ingrid och ler.