Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbon som är Sverige bästa företagare

2014 är ett sagolikt år för Nils Åke Hallström. Samma år som C Hallströms verkstäder i Nälden firar 100 år så utses han nämligen till Årets företagare i Sverige.
Prisutdelningen skedde i Stockholms stadshus under fredagskvällen.
– Otroligt kul. Jag har ju tränat i 47 år för det här, säger Nils Åke och skrattar.

Det är organisationen Företagarna som utser pristagarna, och Nils Åke Hallström fick ta emot utmärkelsen av närings- och innovationsminister Mikael Damberg. Mellan 500–600 personer fanns på plats i Blå salen och det var rungande applåder när Årets företagare offentliggjordes.

– Jag hade ingen susning om att jag skulle få priset. Men det var ju fantastiskt, och vilken stämning det var i Blå salen, jag är ju van att hålla till i Folkets Hus i Nälden, säger Nils-Åke Hallström.

Han är precis ute på morgonpromenad när ÖP får tag på honom i telefon, och gratulationerna från släkt och vänner har strömmat in via samtal och sms. Det lär med andra ord dukas upp för tårta igen i Nälden, bara några veckor efter det stora 100-årsfirandet.

– Ja, det har varit ett fantastiskt år med både jubileet och det här. Men det har samtidigt varit jobbigt, det har varit mycket arbete med boken och filmen som vi gjorde inför 100-årsfirandet, och med all marknadsföring kring det.

Vad består priset rent fysiskt av?

– Det är ett diplom och en glasstatyett, men framför allt är det ju äran, säger Nils-Åke Hallström.

Företagarnas vd Elisabeth Thand Ringqvist tillhör dem som spred lovord över Nils-Åke Hallström.

– Nils Åke Hallström är den tredje generation i ett företag som utvecklats från att vara ett enkelt plåtslageri till att omsätta 250 miljoner kronor. Dessutom utgår deras verksamhet från Nälden i Krokoms kommun där företaget tagit ett stort ansvar för att utveckla hembygden, skriver hon i ett pressmeddelande.

Här är juryns motivering: "Årets vinnare har en storslagen historia. Från en enskild hantverkare till hundratals medarbetare och med teknik i framkant har det här företaget haft stora framgångar. Dessutom har företaget en stark tradition av att ta ett stort samhällsansvar för bygden, till exempel erbjöd man arbete till de flyktingar som kom till byn på 1990-talet och idag finns åtta nationaliteter representerade i företaget. På tre generationer har startkapitalet på 15 kronor och en verktygslåda vuxit till att omsätta 250 miljoner kronor. I år firar de 100 år."

Läs mer:

Ny låt på plåt