Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbor bättre än genomsnittet – och kvinnor kör bättre än män

Länsborna klarar körkortsproven 10 procent oftare än riksgenomsnittet.

– Det är samma teoriprov i hela landet så de tydliga skillnaderna måste bero på något, säger Trafikverkets Ylva Lundin.

Över 68 procent av de länsbor som kliver in i trafikinspektörens bil för uppkörning kliver ur den med ett godkänt körkort. Det är nästan 13 procent över riksgenomsnittet. Och det är inte heller någon slump, för sett till teoriproven som är helt identiska över hela landet så ligger länet drygt 10 procent över riksgenomsnittet med sina 64 procent.

– Vi har inte gjort någon vetenskaplig studie, men man kan anta att det har betydelse att Norrland har sämre kommunikationer och att man ofta behöver ha körkort för att kunna arbeta. Det borde påverka motivationen för de som tar körkort, säger Ylva Lundin som är informationschef för Trafikverkets förarprov.

Vad gäller variationer mellan hur Trafikverkets personal bedömer uppkörningarna på olika orter hänvisar hon till en studie från Umeå universitet, som visar att uppkörningarna bedöms likvärdigt till 93 procent.

– De 7 procent som skiljde sig åt visar dessutom inte på några systematiska skillnader och det är högt i en internationell jämförelse, säger Ylva Lundin.

Statistiken visar även att kvinnorna får bättre resultat än männen, både när det gäller teoriprov och uppkörning. Alf Nilsson, som är chef på Trafikverket i Östersund tror att det kan bero på män och kvinnor ofta har olika självbilder när det kommer till körkunskaper.

– Det kan vara så att tjejer tar utbildningen på större allvar och därför förbereder sig bättre. Grabbar växer ofta upp med ett motorintresse som visserligen kan ge dem ett gott självförtroende, men inte nödvändigtvis behöver betyda att de är bättre förare, säger han.

Överlag går det en tydlig skiljelinje i Trafikverkets statistik, där Norrland konsekvent gör bättre resultat än södra Sverige och för Alf Nilsson är det inte bara en fråga om de glesbygda länens bilberoende.

– En kvalificerad gissning är att vi också har fler trafikskolor här än vad de har söderut. Går man en organiserad utbildning så blir resultatet bättre än om man gör det på egen hand. Cirka 75 procent av de som anmäler sig för körprov här kommer via en trafikskola, säger han.