Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbor kryddar livet med swingersex

Tända ljus, korsetter, magpirr – och partnerbyte. På swingerträffen i Härnösand har deltagarna sex i jakten på frihet.
– Det finns ingen svartsjuka i vår relation, säger Marcus, 41.
Läs chatten med Marcus i efterhand. Du finner den i slutet av artikeln.

Norrköping, den 19 oktober. Efter veckor av mediebevakning och större deltagarintresse än man kunnat möta öppnas dörrarna till Eyes wide shut – swingerfesten som enligt arrangören är Sveriges största någonsin.

Bilderna sprider sig snabbt: kvinnor och män i extravaganta masker, guldfärgade rokokomöbler, stora tavlor med nakna kroppar, kandelabrar som reser sig mot taket.

På klubbens hemsida står det om "fest, glamour och erotisk stämning i världsklass". Kvällen toppas med att den kända ritualscenen ur Stanley Kubricks film dramatiseras, med inhyrd regissör.

Drygt en månad senare, efter ingen mediebevakning alls (snarare i hemlighet från omvärlden), är det swingerträff i Härnösand.

När vi öppnar dörren till lägenheten möts vi av ett ombonat hem. Köksbordet är fullt med plockmat. På bänken står tända ljus, en vinbox och ett par ölburkar. Inramningen skiljer sig markant från den i Eyes wide shut-bilderna. Samtidigt är den betydligt mer representativ för livet som swinger i en svensk småstad.

Runt bordet sitter deltagarna och pratar. De är klädda i jeans, skjortor, linnen och svarta strumpor – utom Malin, 23, som har svart spetsbody och skinnkjol.

Hon sätter sig i knäet på Marcus, 41, som sitter närmast dörren. De är ett par, bor i lägenheten och är kvällens värdar. De har varit tillsammans i 1,5 år och träffades utanför swingerscenen, även om båda har erfarenhet från den sedan tidigare.

– Jag blev swinger för sju år sedan. Jag var singel och ville ha sex med andra par, så jag skapade en profil på Bodycontact och började leta. I dag arrangerar jag egna träffar och skickar inbjudningar till kanske 100 personer, säger Marcus.

Som arrangör bjuder Marcus in de som han bedömer som seriösa. Träffarna, eller dejtkvällarna som de kallas, sker på olika platser beroende på deltagarantalet. Är det runt 6-8 kan platsen bli hemma. Är det fler kan det bli på ett hotell, till exempel i Sundsvall.

– En dejtkväll börjar oftast med att man äter något tillsammans. Sedan brukar det lösa sig självt. När någon blir sugen tar han eller hon med sig någon in i ett rum och snart följer de andra efter. Sedan håller vi på i 3-4 timmar, säger Marcus.

Bredvid Marcus sitter Erik, 41, från Medelpad. Han är kvällens enda singel och har varit på ett par träffar tidigare.

– Jag blev inbjuden av Marcus. Han sa att det är bra att ha singelmän med eftersom män ofta "tar slut" snabbare under en kväll. Därför kan det ibland krävas ett par män för att en kvinna ska känna sig riktigt tillfredsställd.

På andra sidan bordet sitter Mats, 46, och Josefin, 45. De är ett par, bor i Sundsvall och har varit swingers i 17 år.

– Många tror att man blir swinger för att man inte är nöjd med sin partner. För mig är det tvärtom. När man börjar ha sex med någon så är det nästan otänkbart att man gillar exakt samma grejer. Någonstans kommer någon att få stå tillbaka för att den andra inte tänder på något. Att vara swinger är ett sätt att ge där lilla extra till sin partner, som en kärleksgest, säger Josefin.

Hon reser sig från bordet och går till badrummet. När hon kommer ut igen har hon bytt om till nätstrumpor, svarta skor med stilettklackar, kort kjol och läderkorsett.

Lars, 42, vänder sig över axeln mot Mats.

– Vilken fin fru du har, säger han medan Josefin sätter sig vid bordet igen.

Lars sitter vid hörnet av bordet tillsammans och Madelene, 31. De är ett par och bor på en ort i Jämtland.

– En nära vän till mig vet att vi är swingers. Han tycker att det verkar spännande och skulle vilja testa, men han törs inte fråga sin fru. Hon tycker att alla swingers borde buntas ihop och skjutas. Det sa hon en gång när de såg på tv, säger Lars.

Att det finns förutfattade meningar mot livsstilen håller alla deltagare med om. Det är därför ingen av dem vill ställa upp med sina riktiga namn i reportaget. Det är ett problem, säger Malin.

– Folk verkar tro att swingers är några slags sexmonster som inte kan kontrollera sina drifter. De tror att vi får kåtslag så fort vi är ensamma i ett rum. Man verkar inte vilja tro att det handlar om normala människor.

Gruppen börjar röra sig in mot vardagsrummet. Där börjar fotograferingen. Steg för steg börjar kläder falla till golvet. Marcus ser på Malin när hon poserar med Mats och Josefin.

– Det finns ingen svartsjuka i vår relation. Det beror på att vi lever med total öppenhet, och det finns inget incitament för att vara otrogen. Om någon av oss känner att vi vill prova något nytt så går vi på dejtkväll, säger Marcus.

Madelene kommer och sätter sig i hans knä. Marcus smeker henne över låren medan kamerablixten slår. Hon ler.

– Att göra det här innebär att jag får uppleva pirret från den första dejten om och om igen, samtidigt som jag lever ihop med världens bästa partner.

Fotnot: Alla deltagare visste att allehanda.se skulle vara på plats. Namnen är fingerade.

---------------------------

Så blir du swinger

Här är deltagarnas tips till den som är nyfiken på livet som swinger.

- Skapa en profil på Bodycontact (www.bodycontact.com). Gör lokala sökningar för att hitta andra intresserade där du bor.

- Skriv en presentation och var seriös. Erfarna swingers är öppna, trygga och trevliga och det märks på deras profiler.

- Ha klart för dig vad du vill och varför du går med. Om du har problem med svartsjuka så är det bra om du jobbar med det först.

- Försäkra dig om att du kan både säga nej och ta ett nej. Det är viktigt att man är duktig på kommunikation.

- Lär dig gilla att se njutning, även när du själv inte är en del av det.

---------------------------

Erik Sjölander
0611-55 48 18
erik.sjolander@allehanda.se

Jennie Johansson
0611-55 48 29
jennie.johansson@allehanda.se