Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsbor oroliga för släkten i Tacloban

Många länsbor oroas nu för släkt, vänner och bekanta som befinner sig i katastrofdrabbade Filippinerna.

– Det är en enorm ovisshet, säger Jonas Gabrielsson, vars sambo har hela sin släkt i staden Tacloban.

Jonas Gabrielsson och Ruth Cabug följer nu nyheterna om förödelsen efter tyfonen Haiyan så mycket de bara kan.

Paret bor i Krokom, men Ruth Cabug har sin mamma och syskon i Filippinerna – där tusentals människor befaras ha mist livet efter supertyfonen Haiyans framfart.

– Vi vet absolut ingenting om hur det har gått för släkten. Vi försöker att få kontakt, men lyckas inte, säger Jonas Gabrielsson.

Röda Korsets frivilliga var i helgen på plats i de drabbade områdena och rapporterade att kommunikationen med många områden fortfarande är bruten.

Enligt Jonas Gabrielsson finns det ungefär ett 50-tal personer från Filippinerna boende i närheten av Östersund som nu känner stor oro för släkt och vänner.

– Redan innan katastrofen så var det en tuff tillvaro i Tacloban. Nu saknar de kanske både vatten, mat och tak över huvudet. Det är små barn och gamlingar som är hårt drabbade. Man vill ju att allt ska gå väl. Men man känner sig helt maktlös.

På söndagseftermiddagen hade paret fortfarande inte fått någon kontakt med släktingarna.