Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna är bäst i Sverige på att donera

Just nu pågår Nationella donationsveckan. En aktivitet som har stor effekt. Länsborna är mest positiva i landet på att donera organ och vävnad.

Sedan 2010 har Donationsveckan genomförts, den infaller i samband med Europeiska donationsdagen som i år är söndag 13 oktober. Det är Socialstyrelsen som står bakom själva idén.

Det primära syftet med veckan är att sprida information om organ- och vävnadsdonation, samt även om hur viktigt det är att ta ställning.

Gunilla Widegren är samordnare av rutiner kring transplantationer och donationer av vävnader och organ.

Vad har veckan gett för resultat regionalt?

– Vi har absolut fått fler donationer, och vi har märkt en effekt att fler tar ställning. Det syns bland annat i statistik ur donationsregistret.

På sjukhuset har man hittills i veckan delat ut flera hundra donationskort. Inställningen bland länets invånare är så pass positiv att man skiljer sig från övriga Sverige.

– Ja, det finns en skillnad. Jämtarna är ett givmilt folk. Nationellt har donationer gått ner och köerna blivit längre. Trots att vi är ett litet landsting har vi i länet, per capita räknat, flest donationer i Sverige.

Vad beror det på?

– Att personalen på intensiven är duktiga på att prata med anhöriga och att man har en personal som vågar ta tag i frågan, trots att det är obehagligt. Att man har en trygg och erfaren personal visar att det går, säger Gunilla.

Vill du veta mer om organdonation - klicka här.

Surfar du i mobilen så släser du mer här: http://www.livsviktigt.se/Sidor/default.aspx