Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna litar på polisen

Länsborna känner trygghet och har stort förtroende för polis och rättsväsende. Det visar en nationell trygghetsundersökning.

Annons

Brottsförebyggande rådet (Brå) har presenterat den årliga Nationella trygghetsundersökningen (NTU), som är en brottsoffer- och trygghetsundersökning.

– Förtroendet ökade tydligt för åklagarna, domstolarna och Kriminalvården, medan polisen låg kvar på en förhållandevis hög nivå, säger Jennie Wigerholt, utredare på Brå i ett pressmeddelande.

Av undersökningen kan man bland annat utläsa att svenskarnas förtroende för rättsväsendet har ökat mellan 2006 och 2008. Men förtroendet för polis och rättsväsende varierar beroende på var i landet man bor.

Befolkningen i norra Sverige har genomgående högre förtroende för de rättsvårdande instanserna. Högst förtroende för polis, domstolar, åklagare och kriminalvård har jämtar/härjedalingar och västerbottningar.

När det handlar om trygghet och oro för att drabbas av brott är norrlänningar de mest trygga. Färre än en av tio, bland boende i Norrlandslänen, känner sig oroliga eller otrygga jämfört med var femte i Skåne och Blekinge län.

Enligt undersökningen är också jämtar och härjedalingar de som är minst oroliga i landet för att utsättas för misshandel och bostadsinbrott.

Vi känner också minst oro när vi vistas utomhus ensamma i det egna bostadsområdet.