Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna sämst i Sverige på att läsa vidare

De unga i Jämtlands län är sämst i landet på att plugga vid universitet och högskolor. Det visar statistik från Högskolverket.

I går förmiddag tittade ÖP in på ”Helges Fik” i Palmcrantzdelen av Jämtlands Gymnasium. De sex sistaårseleverna som intervjuades var samstämmiga i att andelen högskolestuderande skulle kunna öka om Mittuniversitetet och andra lärosäten inom högskolevärlden marknadsförde sig bättre.

– Även om vi går i trean så har vi inte fått så mycket information om vidareutbildningar, säger 18-åriga Anna-Karin Dahlgren från Ytterån.

Hennes jämnåriga kamrat, Linda Strömdahl från Rossbol, tycker i och för sig att Mittuniversitetets informationsdag är bra.

– Men det borde vara fler som kom och berättade om hur det är, och om olika vägar för att börja plugga.

Linda som är dramaestet och Anna-Karin om är dansestet tänker båda fortsätta att studera i höst, men varken teater eller dans.

– Det kan vara bra att ha en utbildning att luta sig tillbaka på om det inte skulle fungera, säger Anna-Karin som överväger att läsa företagsekonomi vid Stockholms universitet.

Linda som gillar barn vill bli förskollärare eller fritidspedagog.

– Jag har funderat på Umeå. Det känns som att jag vill se en ny bit av Sverige, men jag vill ha kvar Norrlandsmiljön.

Mattias Häggkvist, 18 år och från Östersund, efterlyser fler ”öppethusdagar” på de olika utbildningarna på Mittuniversitetet.

– Så att man kan kolla på det man tycker är intressant och inte bara få en massa blanketter.

Mattias 19-åriga klasskamrater på vinterakrobatikprogrammet, Henrik Andersson från Änge, Kim Nyman från Odensala och Henrik Persson från Frösön håller med.

Henrik Persson ska jobba efter studenten i juni, till en början i faderns Ica-butik i Fåker. Henrik Andersson söker som bästa olika arbeten och har skjutit undan tanken på fortsatta studier.

Mattias och Kim talar om vidarestudier hösten 2010, efter ett år av resande och arbete.

Mattias har inte bestämt sig för vilka studier det ska bli, och det kan dröja till 2011. Kim är inställd på sportteknologi.

– Jag kollade på kursen och tyckte att den passade bra till min personlighet mina fritidsintressen, säger Kim Nyman.