Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna skaffar fler bilar

Invånarna i länet har allt fler bilar. På tio år har biltätheten ökat från 51 till 55 bilar per 100 invånare.

Myndigheten Trafikanalys har tittat på bilägandet under 2013.

Länsborna äger alltså allt fler bilar, och härjedalingarna äger allra flest när kommunerna i länet jämförs. I Härjedalen går det 63 bilar per 100 invånare

Lägst biltäthet i länet har Östersund med 50 bilar per invånare.

Dieselbilarna blir vanligare. Andelen bilar som drivs med diesel har ökat från 9 till 24 procent, medan andelen som körs på bensin minskat från 91 till 72 procent.

Fyra procent av bilarna i Jämtland drivas med alternativa drivmedel som el, etanol och gas, medan motsvarande andel år 2003 endast var 0,1 procent.

– Alternativa drivmedel bidrar till att minska trafikens klimatpåverkan, men fortfarande är 96 procent av bilarna i Jämtland konventionella bensin- och dieselbilar. Det är långt till målet om en fossiloberoende fordonsflotta, säger Anette Myhr, statistiker på Trafikanalys.

Biltätheten varierar kraftigt mellan de svenska länen. Landets högsta biltäthet hade Gotland med 58 bilar per 100 invånare, medan Stockholms län hade den lägsta tätheten på 39 bilar per 100 invånare.

I landet som helhet var biltätheten 47 bilar per 100 invånare.