Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsborna skyldiga CSN 1,9 miljarder

I dagarna har runt 1,5 miljoner svenskar fått besked om sina studieskulder från Centrala studiestödsnämnden, CSN. Skulderna uppgår till 198 miljarder kronor.

I Jämtland och Härjedalen är det 16 501 personer som tillsammans har studieskulder på totalt 1,9 miljarder. I genomsnitt blir det 113 471 kronor i studieskuld per person. Det är ganska lågt sett till hela riket där Stockholm och Uppsala län toppar listan med studieskulder på i genomsnitt strax över 145 000 kronor per person.

– Generellt sett är det storstadslänen som har de högsta genomsnittliga lånen, säger Boel Magnusson, avdelningschef vid CSN, i ett pressmeddelande.

De som tagit studielån i form av det nya lånesystemet efter 2001 har en lägre skuldnivå, i snitt 126 690 kronor, än de som betalar av äldre studielån som togs 1989–2001. Där var snittet 138 582 kronor. Förklaringen är en högre bidragsdel i samband med de nya lånen.

Av de 1,5 miljoner som har lån finns det en person som toppar listan med 2,5 miljoner kronor i studieskuld och totalt ska det röra sig om ett 20-tal som har skulder på över 1,5 miljoner kronor.

För tillfället är räntan rekordlåg, 1,2 procent, vilket innebär att fler låntagare kan betala av en större andel på lånet och en mindre andel i ränta.