Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Länsdominans i Kebnekaise Classic

/
  • Det segrande lagets medlemmar: Björn Gund, Urban Axelsson och Patrik Nordin.
  • Den svettiga klättringen upp för det mycket branta Halspasset var bara en av många utmaningar som tvådagarstävlingen Keb Classic bjöd på. Foto: Erik Ahlström/STF

När den skidalpina klassikern KebClassic återuppstod i början av veckan var länets skidalpinister helt omutliga – de tre snabbaste lagen var rena J/H-konstelationer.
– En helt fantastisk tävling, säger Patrik Nordin som tillsammans med Björn Gund och Urban Axelsson bildade den segrande trion.

Annons

Tävlingen som avgörs i terrängen runt Sveriges högsta topp Kebnekaise är en klassiker i skidalpina sammanhang och hade sin storhetstid på 90-talet när profiler som Torgny Mogren, Ola Skinnarmo och Christer Majbäck deltog.

Nu är det dock ett tiotal år sedan den senast arrangerades – och nystarten blev en ordentlig succé enligt Patrik Nordin.

– Under tidigare upplagor var det bara ungefär vart fjärde år som vädret tillät att man körde orginalbanan. – Nu hade vi sol och vindstilla på toppen ... helt otroligt, berättar Patrik Nordin.

var det inga problem att till fullo utnyttja den storslagna naturen, ena dagen innehöll bland annat bestigning av landets två högsta toppar – Kebnekaises nord och sydtopp – och en kamvandring däremellan.

Nordin om tävlingen:

– Dag 1 var riktigt tuff, vi tog 2600 höjdmeter och i längd var etappen nära tre mil.

– Och då ska man komma ihåg att vi hade tio-tolv kilo på ryggen, vi som var snabbast gick i mål på fem timmar och 20 minuter vilket är väldigt lång tid i såna här sammanhang, säger Nordin.

Packningen på ryggen innehöll allt som kan tänkas behövas för en övernattning på fjället.

– Vid målgången gällde det att gräva en bivack, fixa vatten, laga mat och försöka sova så gott man kunde i den sovsäck man burit med sig.

– Sen väntade en lika tuff dag 2, berättar Nordin.

som Nordin, Gund och Axelsson startade med 20 minuters försprång, ett försprång som sedan växte till 50 minuter i mål.

– Men det är ju inte så mycket med tanke på hur lång tävlingstid det var, säger Nordin.

Tvåa blev Östersunds Skid-alpinister och trea blev Sporting Gentlemen’s Society, även det ett lag från Östersund.

en ny storhetstid för tävlingen.

– Med tanke på hur fantastiskt det var i år så kommer det att bli riktigt populärt nästa år, gissar Nordin.

Mer läsning

Annons