Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länselever spelar riksfinal – för Ångermanland

Bodums skola i Rossön blev trea och precis utanför riksfinalplats i Schackfyrans J/H-final.
Men besvikelsen har bytts till glädje. De får åka till Globen ändå – och representera Ångermanland.

– Jätteroligt! säger Emilia Rundqvist, en av de 14 eleverna i årskurs 2–4 inför nästa helgs äventyr i Stockholm.

Men efter att ha blivit trea av de 14 lagen och endast 15 poäng från avancemang vid distriktsfinalen i Östersund var tongångarna inte lika muntra.

– Då var det tråkigt, säger Sackarias Isaksson.

– De kunde inte glädja sig åt tredjeplatsen och den fina prestationen de gjort. När vi sedan överraskade dem med beskedet att de skulle få åka till Globen ändå så var det en blandning mellan glädje och chock. De trodde inte att det var sant, säger läraren Carin Olsson.

Personalen på skolan och framför allt "Städ-Ingrid” gjorde dessutom dagen för beskedet extra speciell.

– Hon hade gjort en tårta som såg ut som ett schackspel som de kom in med när vi satt inne i klassrummet, säger Emilia Rundqvist.

Som namnet antyder är Schackfyran egentligen för fjärdeklassarna. Men eftersom eleverna på Bodums skola är få, så kompletterades laget med treorna och tvåorna så att de blev 14.

– Man får ha 15 i laget, så vi är egentligen en för lite ändå. Så det blir tufft, men det är ju en stor upplevelse bara att få vara med och fara på Globen, säger Carin Olsson.

Schackspelandet och Stockholmsresan har eleverna också fått koppla till skolan på olika sätt.

– Schack är ju matte i allra högsta grad. Sedan har de fått forska och skriva om städer som vi passerar på vägen ner och olika platser i Stockholm. Det samlar vi till ett specialnummer av skoltidningen som vi gör klart så att de får en varsin att läsa på vägen ner, säger Carin Olsson.

Eleverna åker ner till Stockholm i inhyrd buss på fredag tillsammans med två fröknar och ett antal föräldrar. Sedan blir det övernattning på vandrarhem, schackspel mest hela lördagen i Globen samt lite andra upplevelser på söndag förmiddag innan resan hem.

För att ha råd med äventyret så har eleverna jobbat med att sälja lotter samt fått stöd av både företag och privatpersoner.

– Vi har fått tavlor bland annat som vi gjort lotteri på. Barnen har gått med bössor på byn. Sedan har vi försökt sålt resor till Stockholm eftersom vi ryms fler i bussen. Många har ställt upp och hjälpt till så att barnen kan komma i väg, säger Carin Olsson.

Bland de 70 lagen på riksfinalen i Globen finns Näldens skola samt Sonfjällsskolan, Hede. Ångermanland hade ingen distriktsfinal. I stället kunde Bodums skola, Rossön, som ju ligger i landskapet Ångermanland, representera det distriktet.