Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsrätten flyttas från Östersund

Länsrätten i Östersund läggs ner och verksamheten flytt­as till Härnösand.

Tio anställda som berörs kommer att erbjudas att flytta med till den nya utvidgade länsrätten i Härnösand.

omorganisation av länsrätterna har utretts i flera år.

Riksdagspolitikerna från Västernorrland har bedrivit en framgångsrik kampanj riktad mot justitiedepartementet för att rädda domstolen kvar i Härnösand.

Ylva Johansson, domstolschef i Härnösand, säger till Radio Jämtland att omorganisationen kan betyda förbättringar för invånarna i Jämtlands län.

– Den specialisering som planeras i Härnösand kan göra att deras ärenden avgörs snabbare än idag.

Lagman Göran Ingebrand som är chef för länsrätten och tingsrätten i Östersund bekräftar att länsrätten troligen kommer att flyttas. På torsdag så läggs en proposition till riksdagen med det innehållet, och som riksdagen ska ta beslut om på försommaren.

är alldeles överraskande, så är det förstås tråkigt för personalen, säger Göran Ingebrand

– Det är samtidigt en försämring för de som bor i Jämtland och som ska komma till en förhandling. De måste i fortsättningen åka ner till Härnösand.

Göran Ingebrand har förståelse för att en större domstol bättre klarar arbetstoppar, och som samtidigt kan specialisera sig mera. Länsrätten i Jämtland har i dag cirka 1 000 mål per år medan Västernorrland har knappt 3 000 mål per år. De flesta mål avgörs på handlingar, men vid cirka 15 procent av målen kallas det till förhandlingar, och då blir det till att resa till Härnösand.

många muntliga förhandlingar i psykiatrimål, och i de fallen får domare att komma hit från Härnösand i stället.

Göran Ingebrand hoppas att Östersund i stället ska dra en vinstlott när miljödomstolarna ska omorganiseras.

– Även om Domstolsverket har sagt enbart Umeå, så är utredningsförslaget att både Umeå och Östersund ska ha miljödomstolar.