Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länssegrare i Bydalenslalom

Slalomdubbeln i Bydalen började med dubbel J/H-glädje.
Casper Stein-Lagerheim, ÖFS och Vera Håkansson-Fermbäck, Vemdalen, vann herr- respektive damklassen.

Fredagens och lördagens FIS-tävlingar har samlat nära 140 åkare från främst Sverige, Norge, Finland och Island. Nivån är klart godkänd.

Därför var det också stärkande för båda Stein-Lagerheim och Håkansson-Fermbäck att kunna vinna vinna.

– Ja, jag är jättenöjd, men också överraskad. Jag har inte åkt så mycket slalom på två veckor, men å andra sidan är jag uppvuxen här i Bydalen.

Är du inte från Sundsvall?

– Jo, men jag föddes i Östersund och när jag var fyra år flyttade familjen till Sundsvall. Sedan flyttade vi tillbaka till Östersund. Under hela uppväxten var mina föräldrar skidlärare och vi var alltid i Bydalen. Jag har väl gjort en miljard åk i Bydalen så jag känner till backen här.

Casper – som tillhör Team 2019, det svenska utvecklingslandslaget – var faktiskt helt överlägsen i herrklassen. Han vann med hela 1.58 före Arttu Niemela, Finland.

– Det fungerade bra. Jag gjorde två säkra åk.

Differensen blev ju väldigt stor!

– Ja, när jag får till mina åk och tänker rätt, då går det fort.

Rent punktmässigt var det faktiskt karriärbästa för Stein-Lagerheim. Insatsen stärker honom rejält inför lördagens tävling i samma backe, men också inför fortsättningen av säsongen.

Målet är att på allvar slå sig in i Europacuplaget.

Länet verkar ha fått fram ett riktigt bra herrjuniorlag – eller hur?

– Ja, 94 och 95:orna är väldigt bra. Vi är jämna allihopa och sparrar varandra. Häromveckan körde Max-Gordon (Sundquist) i Europacupen i Italien och senast i Åre lyckades Ludwig Cassman vinna.

J/H fick in fyra åkare bland de tio bästa. Dan Axel Grahn var femma och Mattias Rönngren sjua. Båda två körde starkt i Åre i onsdags och fortsätter alltså att åka starkt.

I damklassen – där Finland fick in fem åkare bland de tio bästa – lyckades Vera Håkansson-Fermbäck ta hem segern efter ett starkt andraåk.

Hon utkämpade en tuff duell med Hildur Karlsson och var nio hundradelar före i mål. De två stod i en särklass. Saana Ahonen, Finland, hade 1.01 upp till Vemdalentjejen.