Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länssjukvården står på ett sluttande plan

Med partiboken, fackligt arbete och avbrutna studier som främsta meriter styr regionpolitikerna länets största och viktigaste företag.

Blockpolitik kallas metoden man använder, och den tar effektivt död på all kreativitet och sunt förnuft . När den ena sidan säger si så ska den andra säga så.

Ett friskhetstecken är att de duktiga och kunniga inte finner sig i att tänka och verka i olika block, utan slutar.

Kvar blir B-laget som upparbetat löner och pensioner som ingen i det jämtländska näringslivet kommer i närheten av, och som är anledningen till att man trots upprepade misslyckanden blir kvar på sin post.

Nyhetsartikel: De har valts till tunga politiska uppdrag i regionen (26 november)

Ett annat otyg är när duktiga läkare ges dubbel lön och chefsjobb på olika nivåer. Sänk lönen till hälften för alla läkare som inte utövar sitt yrke, så är den olägenheten borta.

Att man dessutom ansvarar för Jämtlands (kanske Sveriges) sjukaste arbetsplats borde göra att man kommer till insikt och inser sitt tillkortakommande.

Översteprästen själv, Stefan Löfven, myntade följande: "En arbetsplats med hög sjukfrånvaro tyder på dåligt ledarskap." Som vanligt gör de anställda ett bra jobb, men utan varken lagledare eller tränare vinner man inga matcher.

För elva år sedan, 15 december 2004, skrev jag ett brev till bland annat Robert Uitto (S), där jag påpekade det omöjliga att väntetiden till exempelvis ortopeden var 12–32 månader.

Svaret jag fick var att jag hade en tråkig ton och att man minsann hade läget under kontroll.

Där och då insåg jag att vi var tvungna att ordna detta själva. Vi har haft sjukvårdsförsäkring för alla våra anställda sedan dess, för närvarande 165 personer.

Det har kostat oss miljoner! Pengar som vi hade kunnat använda till affärsutveckling i stället. Men att de som har försäkring avlastar sjukvården kommer aldrig fram.

Samma personer som då sitter fortfarande kvar, nu har man dessutom lyckats köra ekonomin i botten och ska börja låna pengar för driften!

Jag vore inte företagare om jag inte hade en lösning på problemet:

Steg 1: Anställ några duktiga projektledare från näringslivet som utreder och upphandlar driften av Östersunds sjukhus.

Steg 2: Följ upp, kontrollera och sanktionera om utfästelser och krav inte efterlevs – gäller böter och straffavgifter. Denna typ av avtal görs varje dag inom näringslivet.

Nyhetsartikel: Nils Å. Hallström är Sveriges bästa företagare (11 oktober 2014)

Privatdrivna sjukhus finns på flera platser i Sverige. Det här innebär att man har en fast kostnad att förhållas sig till. Förhoppningsvis kommer utföraren att tjäna pengar vilket troligtvis leder till upprörda sossar och kommunister.

Inga avtal skrivs för evigt; så småningom har man taktat in dessa så man får en vinn-vinn-situation och alla blir nöjda.

Besparingspotentialen finns i att vi inte behöver många politiker – de flesta har säker ordnat en bra pension, man gör minst skada på vedbacken.

Regionen kan på sikt banta bort 50–100 personer. Börja med att se över om dessa verkligen behövs: 14 personer arbetar med näringslivsutveckling (vilket näringsliv utvecklar ni?), 37 personer jobbar med kultur, 72 personer jobbar med kompetensutveckling och så vidare.

När en organisation blir tillräckligt stor behövs en organisation i organisationen, men varje anställd kostar runt 1 miljon!

Svenskt Näringsliv, Handelskammaren, IUC, Z-group, Företagarna, med flera, jobbar med samma saker, men dessa kostar skattebetalarna 0 kronor. Deras små administrationer betalas av företagen.

Företagarna själva är deras experter som jobbar gratis. I privata företag står ny teknik för utvecklingen och ger stora besparingar, samma sak gäller för sjukvården.

Tyvärr saknas kompetensen och nu även pengarna. Länssjukvården står på ett sluttande plan som med nuvarande ledning inte kommer att plana ut.

Senaste utspelet var att lån skulle tas, och ambitionsnivån skulle sänkas! Är den inte redan låg?

Till alla jämtar och härjedalingar, till alla plattformar för näringslivsorganisationer: Detta är vår viktigaste fråga. Utan en fungerande sjukvård kommer vi inte att ha någon tillväxt och därmed ingen utveckling.

Till dig regiondirektör Björn Eriksson; ta en tur förbi Nälden så bjuder jag på en kopp kaffe, och berättar om när sjukvården inte bara är dålig utan när den också sätter liv på spel.

Nils Å. Hallström

vd Hallströms verkstäder

Debattartikel av Nils Å. Hallström om Östersundshems markaffärer: Man har förmodligen betalat 100 miljoner för mycket (11 november 2014)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel