Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen backar inte

Länsstyrelsen ser ingen anledning till att återinföra bidraget till sladdning av skoterleder.
– Vi är på rätt spår, säger Helena Eriksson på naturvårdsenheten.

Naturvårdsverket arbetar sedan en tid tillbaka med en översyn av landets statliga fjälleder, en revidering av den så kallade Blå boken från 1986. I väntan på dessa nya nationella direktiv har länsstyrelsen tagit fram ett eget arbetsdokument, där ansvaret för de statliga skoterlederna sträcker sig till att upprätthålla en viss standard.

Här omfattas markering med ledkryss, ruskning av sjöar och allmän säkerhetstillsyn, men någon sladdning av lederna ingår inte.

– Vi förstod att det skulle bli ett ramaskri och jag har förståelse för de skoteråkare som vill se en högre standard. Men nu måste vi likforma arbetet, vi kan inte behandla skoterklubbar och leder olika år från år. Trots allt har det hänt en del med både skotrarna och skotertrafiken de senaste åren och då kan vi inte ha en vägledning från 1986, säger Helena Eriksson.

– Av vad som hittills framkommit av Naturvårdsverkets utredning är vi dessutom på rätt spår. Det handlar om att fördela pengar för fjälledsansvaret och där kommer skötseln av sommarlederna ta en betydligt större plats framöver. Här pratar vi om en 40 år gammal infrastruktur, med spångar, ledkryss och inte minst broar som är mycket kostsamma att renovera.

Skoterklubbarna hävdar att bidragen till lederna bara utgör en liten del av er budget. Hur ser du på det?

– 200 000 kan tyckas lite, men då måste man också ställa sig frågan: hur många skoterklubbar har vi i länet? Ska vi behandla alla lika blir det mycket pengar, säger Helena Eriksson.