Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen bekräftar att fisksmittan kan spridas i Ströms Vattudal

Smittade fiskar har kommit ut från Vattudalens fiskodling. Smittan kan spridas till vild laxfisk. Framför allt är det öring, harr och sik som är i riskzonen.

Det bekräftar Länsstyrelsen som tillsammans med Staten Veterinärmedicinska anstalt vill göra en inventering för att se hur stor spridningen kan vara.

I ungefär två veckor har regnbåge smittad med BKD varit på rymmen från fiskodlingen. En fiskkasse är trasig och odlingens ansvariga misstänker själva att det rör sig om sabotage.

Att odlingen har BKD-smittan har varit känt sedan i juni och odlingen har myndighetsbeslut som går ut på att fisken ska slaktas.

Den smittade fisken är inte farlig för människan att förtära, så fisken går att sälja vidare.

Men att smittan nu finns bland vild fisk gör att sjukdomen kan spridas, enligt länsstyrelsen.

– Det finns en risk för smitta till mottagliga viltlevande fiskarter, men vi vet inte i vilken grad BKD skulle kunna etablera sig hos de vilda laxfiskarna i vattenområdet och vilken betydelse det skulle få, säger Johan Olsson, länsveterinär vid länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Enligt Johan Olsson finns forskning som tyder på att det har funnits utbyte av BKD mellan vild lax och odlad regnbåge i Norge och Skottland.

Hur stor smittorisken är vet inte länsstyrelsen i dag. Det krävs att det är mycket fisk och fiskar av rätta arterna för att det ska bli spridning.

Laxfiskarna är de som är mottagliga. Lax och röding är känsligast. Därefter kommer öring, men även sik och harr skulle kunna bli bärare av sjukdomen.

I vattnen kring fiskodlingen lever främst öring, harr och sik, men det har även rapporterats om förvildade regnbågar.

– Länsstyrelsen och Statens veterinärmedicinska anstalt försöker nu finna medel för att inventera huruvida smittan finns i den vilda populationen, säger Johan Olsson.