Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen instämmer men underkänner beslut

Genom att villkora ett undantag från strandskyddet hävdar Krokoms kommun att allmänheten får tillträde till stranden.

Länsstyrelsen håller med men upphäver beslutet.

Det var i november i fjol som bygg- och miljönämnden i Krokom sa ja till ett nybygge på en sjötomt i Hållskaven i Ås, förutsatt att ett fritidshus och ett komplementhus alldeles i strandkanten rivs.

Nämnden motiverade beslutet bland annat med att en rivning av de nuvarande små byggnaderna och ett bygge av ett hus längre upp på tomten skulle ge allmänheten en fri passage på 25 meter nere vid Storsjön. Nu upplevs den nedersta delen av tomten som privat.

Tjänstemännen vid länsstyrelsens samhällsenhet som överprövade det kommunala beslutet om undantag sa sig förstå resonemanget och skriver i beslutet från 31 januari:

"Nuvarande fritidshus omöjliggör en passage närmast strandlinjen och en annan placering av huset inom fastigheten kan ge ökade möjligheter att passera".

Men det följs av: "Detta utgör dock inte ett särskilt skäl för att bevilja dispens".

Länsstyrelsetjänstemännen hänvisar till lagstiftningen och framhåller att det vill mycket till för att dispenser från strandskyddet ska godkännas.

I den motiverande texten i beslutet framhåller de även att det är ytterst tveksamt om rivningar och ett nybygge verkligen skulle öka allmänhetens tillträde till stranden nedanför tomten. För det nya husets byggnadsarea, ytan det upptar på marken, är på hela 248 kvadratmeter.

"Det kommer att medföra en totalt sett större privatiserande effekt, även om placeringen är längre från stranden", skriver de beslutande tjänstemännen.

De anser att allmänheten ändå kommer att stängas ute från stranden eftersom tomten nedanför huset upplevs som privat mark. Denna "hemfridszon" skulle även inkräkta på allmän mark ovanför tomten och vid sidorna om den.

Länsstyrelsens beslut kan överklagas till mark- och miljödomstolen vid Östersunds tingsrätt.