Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen lever i en egen värld

Strandskyddet är bara en av alla de lagar som länsstyrelsen ansvar för. Det finns ett demokratiskt underskott i deras makt över människors vardagsliv.

I måndags publicerades ett lätt desperat inlägg från bland annat SKL, Företagarna och LRF om strandskyddet. Trion bad regeringen att ingripa mot länsstyrelsens sätt att driva igenom de nya utökade reglerna i frågan.

Det är på tiden att någon biter ifrån och uppmärksammar allmänheten på det ofta godtyckliga och svåråtkomliga maktutövande som sker hos länsstyrelsen.

För att miljön runt våra stränder ska skyddas och den biologiska mångfalden värnas har vi strandskydd i Sverige. Den som äger mark vid en strand till havet eller en sjö, får inte bebygga denna hur som helst. Det finns definitivt poänger med en sådan regel. Stränder är känsliga och värdefulla miljöer. Samtidigt är Sverige ett mycket sjötätt land och det är därför svårt att se ett akut hot mot våra stränder med tanke på hur hårda miljöregler vi har i övrig.

För ett par år sedan bestämdes det att strandskyddet skulle utvidgas. Länsstyrelsen fick jobbet att överse förändringen. Om ett strandskydd ska utökas till 100 meter eller mer måste myndigheterna tydligt motivera varför och ta hänsyn till den enskilda som påverkas. Men nu slår alltså flera aktörer larm om att dessa motiveringar och utvärderingar mycket sällan görs. På vissa håll vill länsstyrelsen gå ännu längre. I Skellefteå vill man utöka strandskyddet från 100 till 200 meter. Även här utan att ha motiverat för kommunen varför.

Enskilda markägare tappar makten över sin egen egendom när deras fastigheter plötsligt hamnar innanför strandskyddet och inte får byggas om. Kommuner kan inte bygga nya bostadsområden. Dessa regler innebär problem för hela samhällets utveckling.

Strandskyddet är bara ett av flera känsliga områden som länsstyrelsen har makten över. De har även ansvar för djurskydd, miljöskydd och livsmedelskontroll. Områden där vi har ovanligt strikta lagar i Sverige, och där ett avgörande fälls av enskilda tjänstemän efter deras goda vilja. Många lantbrukare och företagare upplever en frustration över att få en anmärkning, ett avslag, en käpp i hjulet för sina planer och drömmar om att utöka sin verksamhet. Ibland utan att man fått förklarat vad man gjort fel, utan verklig motivering.

Vi medborgare väljer politiker att styra över oss och godkänner därmed det de går till val på att driva. Även om många kommuner och landsting har demokratiska brister är det i möjligt att rösta bort de som styr. Länsstyrelsen däremot kan vi inte rösta bort och därmed inte uttrycka vårt missnöje med trots att de har stor makt över våra liv. Länsstyrelsen ska givetvis kunna göra sitt jobb men deras beslut har sådan tyngd att det borde finnas mer rättssäkerhet i exempelvis överklagan. Det är på tiden att några tunga aktörer i samhället går ut och markerar och ifrågasätter deras makt.