Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Länsstyrelsen polisanmäler villkorsbrott vid bergtäkt

Länsstyrelsen polisanmäler två härjedalingar som har en bergtäkt på sin fastighet. Anledning till anmälan är att flera av de villkor som satts för tillståndet var inte uppfyllda när ett tillsynsbesök gjordes.

Två män har polisanmälts av länsstyrelsen. Misstanke finns om att ett mijöbrott begåtts i samband med att villkor som satts för en bergtäkt inte har uppfyllts.

Totalt är det mot tre villkor som det finns brister. Ett av dessa är att gränserna för verksamhets- och brytningsområdet ska vara utmärkta och väl synliga i terrängen, dessutom ska täktkanter och täktkrön vara inhägnade och tydligt markerade för att minska olycksrisken.

– Länsstyrelsen hittade en rödmarkerad pinne uppe på brytningskanten, i övrigt hittades inga markeringar och det fanns inga skyddsstängsel, påpekar länsstyrelsen i sin anmälan.

En bäck som rinner söder om täktområdet skulle skyddas genom ett skyddsavstånd på minst sju meter från verksamhetsområdet. Här har länsstyrelsen konstaterat att upplagsplanen med tillhörande bergskrossupplag i flera partier ligger alldeles emot bäckfåran. På flera ställen ligger dessutom berkross i bäckfåran.

Ett annat villkor är att det ska hållas god ordning inom verksamhetsområdet. Det villkoret anser länsstyrelsen också har brustit då det hittades skräp i form av plast och isoleringsmaterial inom området.

För att styrka sina uppgifter har länsstyrelsen lämnat in 24 foton från sitt tillsynsbesök som gjordes i september 2011.