Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantligt men ändå nära staden

I maj packar Gudrun Rydstedt väskan och rymmer från lägenheten, men dock inte speciellt långt. Hon beskriver det som ett eget litet paradis inom gångavstånd. I tio år har kolonilotten i Odensala varit hennes andra hem.

Annons

På vintern är de igenbommade och kalla, men när sommarvärmen kommer råder full aktivitet på kolonilotterna i nedre Odensala. Koloniträdgårdar har en lång tradition och var förr i tiden en möjlighet för boende i centrala Östersund att kunna odla potatis och grönsaker till sin försörjning.

– Men nu odlar vi mest blommor och i dag kan man säga att det inte räknas som en kolonistuga för oss utan som ett fritidshus på ett koloniområde, säger Gudrun Rydstedt, pensionär sedan ett halvår.

Det så kallade nya området där Gudrun tillbringar sina somrar anlades 1987 och har 52 lotter på vardera 350 kvadratmeter.

– Jag hade sålt ett hus i Norge och ville ha ett hus närmare och då dök det här upp, säger hon.

När hon flyttade in 2006 fanns en huvudbyggnad på 20 kvadratmeter, året därpå satte hon upp en friggebod på 10 kvadratmeter som rymmer sovrum, dusch och toalett. Hon byggde en uteplats, anlade rabatter och planterade ett äppelträd.

– Jag ändrar och förbättrar för varje år. Och det är glädjen med det här, det blir aldrig färdigt. Vi har det här för att vi vill hålla på med något och framför allt för att vara ute, säger hon.

Gudrun bor här från maj till oktober, det är den perioden då vattnet är på i området. Som längst har hon dock tillbringat 8 månader här på "lotten" som hon kallar den.

– Att vara på backen och gå ut som man vill, det är frihet. Det enda som är synd är att det inte finns rinnande vatten på vintern. Det får man i så fall hämta i servicehuset som är öppet året om, säger hon.

För att köpa en lott måste man vara skriven i Östersunds kommun.

– Men priserna på lotterna börjar bli höga. Att man inte får belåna den kan vara en spärr för många, säger hon.

Driftskostnaden för sin lott uppskattar hon till runt 10 000 kr per år. Och det tycker hon är väl värt.

– De pengar jag lagt ned här behöver jag inte få igen när jag säljer. Jag har haft så stor glädje av det. Jag trivs som fisken i vattnet här ute och gruvar mig varje gång när jag ska flytta in till lägenheten.

Mer inspiration från Bostadspuls hittar du här.