Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantmäteriet vill stänga kontoret i Sveg

Lantmäteriets regionledning vill stänga flera mindre kontor i Norrland, bland annat kontoret i Sveg med två anställda.

– Det känns jättetråkigt, säger Inger Olsson, en av lantmätarna på kontoret.

Det var i tisdags som personalen på kontoren i Sveg, Ljusdal, Ånge, Kramfors, Boden och Piteå fick besked. Flera mindre kontor i Lantmäteriet region norr kan komma att stängas under 2014. Förslaget kommer från regionledningen och ska MBL-förhandlas nästa år, för Svegs del under det första kvartalet.

Bakgrunden är framför allt svårigheten att rekrytera personal till mindre kontor.

– Syftet med förslaget är att stödja våra strategiska mål att göra Lantmäteriet till en attraktiv arbetsgivare och göra kontoren mindre sårbara, säger Robert Brook, regionchef på myndigheten.

– När det kommer nya medarbetare så stannar de ofta bara något år innan de får jobb på andra större orter. Det blir svårt att föra vidare kompetens då. Problemet är att vi får så få studenter från landsorten, säger han.

Men blir det lättare att rekrytera till glesbygden om ni lägger ner kontoren där?

– Det finns en gräns för hur länge man kan ha kontor med få medarbetare. Det blir svårt att hålla uppe servicen mot medborgarna, säger Robert Brook. Han betonar att alla medarbetare kommer att erbjudas jobb på andra orter.

Inger Olsson, en av två lantmätare i Sveg, håller inte med om att det skulle vara svårt att rekrytera personal.

– Senast i sommar hade vi en ansökan som regionledningen sa nej till. Vi vet också om en person som utbildar sig för att jobba just i Härjedalen i framtiden, säger hon.

Hon tycker i stället att lantmäteriet borde satsa mer på att försöka rekrytera.

– Det var flera år sedan de utlyste en tjänst här i Sveg. Och jobb finns det i överflöd. Vi måste ibland ta hjälp av andra kontor för att hinna med.

Svegs kommunalråd, Gunilla Zetterström Bäcke (S) tycker att förslaget är helt orimligt.

– Härjedalen är en tillväxtkommun och vi har många bygglovsärenden och ett stort samarbete med Lantmäteriet. Det vore mycket olyckligt om kontoret las ner, säger hon.

Nästa vecka ska kommunen träffa myndigheten för att diskutera förslaget.