Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lantmäteriets avveckling riksdagsfråga

Lantmäteriets planer på att stänga bland annat kontoret i Härjedalen blir nu en fråga för riksdagen.
– Jag accepterar inte att de flyttar, säger riksdagsledamoten Per Åsling (C).

I början av december förra året blev det känt att Lantmäteriets ledning för Norrland vill stänga flera av myndighetens mindre kontor i inlandet. Bland annat det i Sveg med i dagsläget två anställda.

Robert Brook, regionchef på Lantmäteriet, motiverade stängningen bland annat med att det är svårt att rekrytera personal till inlandet och bevara kompetensen.

Riksdagsmannen Per Åsling (C) från Krokom har reagerat starkt på planerna. I veckan ställde han en fråga till bostadsministern Stefan Attefall (KD) och vill veta hur ministern jobbar för att Lantmäteriet ska ha en acceptabel närvaro även i glesbygden.

– Från Centerpartiets sida accepterar vi inte att Lantmäteriet fortsätter sin centraliseringspolitik och lämnar glesbygden, säger han.

Per Åsling har också kallat myndighetens generaldirektör Bengt Kjellsson till riksdagen för fortsatta samtal.

– Jag har erbjudit deras ledning att hjälpa till med politiska beslut som gör att Lantmäteriet kan stanna kvar i Sveg och på andra platser där de planerar att stänga, säger Per Åsling.

Inte heller kommunen har legat på latsidan. Flera ledande politiker, bland andra kommunalrådet Gunilla Zetterström Bäcke (S), har haft flera kontakter med Lantmäteriet.

– Vi har diskuterat hur vi kan lösa situationen och hur vi som kommun kan hjälpa till, bland annat genom att informera om möjligheten till arbete. Det finns så pass mycket jobb att det skulle räcka för åtminstone sju lantmätare i Härjedalen, säger hon.