Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarbristen värre än befarat i Jämtlands län

Skolverkets nya prognos visar att lärarbristen i Jämtlands län är värre än vad som befarades i deras senaste prognos som släpptes 2015. Den senaste prognosen visar att den behöriga lärarkåren inför 2021 behövs bli nästan dubbelt så stor som under 2016.

Skolverkets senaste prognos visade att det under 2016 fanns 1 900 stycken aktiva behöriga lärare i Jämtlands län. Samma prognos visar att lärarbehovet inför 2021 är 3 600 stycken, nästan dubbelt så många som under 2016. Förbundsordförande i Lärarnas Riksförbund, Åsa Fahlén, skriver såhär om lärarläget i ett pressmeddelande:

"Det är otroligt tråkiga men tyvärr väntade resultat. Vi kräver nu att det vidtas kraftfulla åtgärder för att komma till rätta med lärarbristen. Flera bra satsningar har initierats men de räcker inte, man måste göra genomgripande och långsiktiga insatser. Lärarbristen kan inte lösas enbart genom kortsiktiga åtgärder".

Enligt pressmeddelandet från Lärarnas Riksförbund är det framförallt tre åtgärder som krävs för att stävja den nuvarande krisartade situationen.

De menar att man dels måste satsa på bättre arbetsvillkor och löneutveckling för yrkesverksamma lärare och på så vis få fler att välja läraryrket och få fler att stanna kvar i yrket.

Lärarnas Riksförbund skriver också i pressmeddelandet att man måste försöka återrekrytera lärare som lämnat yrket. Man skriver att det krävs medvetna satsningar från arbetsgivarna för att locka dem tillbaka.

Man menar också att man måste försöka få fler lärarstudenter att fullfölja sin lärarutbildning med hjälp av införande av lämplighetsprov och skärpta antagningskrav till lärarutbildningar för att få fler förberedda och motiverade studenter att antas till utbildningarna.

Men även andra åtgärder krävs, menar förbundsordförande Åsa Fahlén:

"Utöver dessa åtgärder krävs det att man fortsätter arbeta med fler och flexiblare vägar in i läraryrket, till exempel fler möjlighet att kombinera arbete med studier till lärare. Samtidigt är det viktigt att värna krav och kvalitet i utbildningarna så att vi inte kastar ut barnet med badvattnet. Vi är skyldiga Sveriges elever och föräldrar att det finns välutbildade lärare i våra skolor", skriver hon.