Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare sågar förslag på ny skola i Duved

Åre kommun satsar i storleksordningen 12 miljoner kronor på en ny skola i Duved för de yngsta eleverna.

Men varken personalen eller föräldrarna är nöjda med lösningen.

Bakgrunden till planerna på nybygget är den lokalbrist som länge plågat Duveds skola och som i höst blir akut när även årskurs fyra från Åre skola ska inrymmas i samma byggnad.

Kommunstyrelsen har tagit ett beslut och gett klartecken till en helt ny skola för årskurserna F-3 på den egenägda tomten vid Hamregården. Här ska även ett fritidshem få plats, medan de äldre eleverna får samsas om ett större utrymme i de befintliga lokalerna.

Men alla är inte överens om att den satsningen är optimal.

Föräldrarådet har föreslagit att kommunen i stället ska köpa en tomt i anslutning till prästbostaden för att utvidga skolområdet och skolpersonalen har i ett brev till kommunstyrelsen lämnat en lista på tio minusposter med den tilltänkta lösningen.

Bland nackdelarna nämns att den nya enheten blir för liten och att den hamnar på sidan av Duveds skola. Man ser också risker med att rektor splittras över två enheter och att det finns risker för sämre bemanning då elevantalet per klass inte alltid når 100 procent.

Anna-Karin Vernberg (M) är ordförande i Åres barn- och utbildningsnämnd. Hon tror inte att skolpersonalens synpunkter kommer att påverka kommunens beslut i grunden.

– Nej, inte när jag ser till deras argument. Men däremot kan vi säkert justera vissa saker. Det är naturligt att alla har åsikter när det ska nyinvesteras och bara att vi får det här brevet betyder ju att vi någonstans misslyckats med att skapa en dialog. Jag tänker initiera ett möte med lärarna och lyssna på vad de har att säga.

Vad har vägt tyngst för er i den här beslutsprocessen?

– Barnens trygghet, skulle jag säga. För det första åtskiljer vi lågstadiet från högstadiet för att skapa en tryggare miljö för de yngsta barnen, för det andra får de yngsta barnen dessutom en kortare väg att gå till matsalen. Att gå en längre sträcka dit varje dag är ett moment som vi vet kan skapa otrygghet.

Förslaget att bygga ut det befintliga skolområdet, hur ser du på det?

– Det skulle i så fall ske på bekostnad av utemiljön, att skolgården blir mindre helt enkelt. Och det kändes inte heller som rätt väg att gå. Vi måste tänka långsiktigt också, på vad som händer om 10-15 år. Det gäller att vi har utrymme att växa då också, säger Anna-Karin Vernberg.