Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärare utsatt för dödshot

En lärare på en skola i Åre kommun har blivit hotad till döds.
– Vi ser allvarligt på det här och har anmält det till arbetsmiljöverket. Läraren har dessutom polisanmält händelsen, berättar Peter Larsson som är rektor.

Händelsen inträffade för ungefär två veckor sedan. Någon hade skrivit ett hotfullt meddelande på en vägg i skolans korridor.

Texten löd Du ska dö följt av lärarens namn. Meddelandet var skrivet så stort och tydligt att alla som passerade korridoren kunde se det.

Enligt Peter Larsson, som då var tjänstgörande rektor, berättar att ingen kunde undgå det som stod skrivet. Den namngivna läraren blev illa berörd.

– Dels upplevde läraren det som kränkande och kände att det var ett hot mot lärarens liv. Läraren tyckte naturligtvis att det var mycket jobbigt. Det var ju direkt riktat till läraren.

Skolledningen har stöttat läraren på olika sätt och erbjudits samtalsstöd. Dagen efter att texten upptäcktes samlade skolledningen alla elever till en träff. Eleverna fick information om vilka värderingar som gäller och hur man ska uppträda mot varandra.

– Det är viktigt att vi tar upp vad som är lämpligt och vad som inte är lämpligt på skolan, säger Peter Larsson.

Enligt Peter Larsson finns ingen hård stämning på skolan.

Den utpekade läraren har inte tidigare känt sig hotad eller kränkt. Och det förekommer nästan inget klotter i skolan. Det här ses som en enskild händelse som inte är kopplat till något annat, menar han.

–Det här är första gången något sådant här händer, jag har inte varit med om något liknande tidigare.

Peter Larsson berättar att övrig personal också reagerat hårt mot det inträffade.

Händelsen är polisanmäld av läraren och skolledningen gjorde genast en anmälan till arbetsmiljöverket som ska utreda saken. Vem som uttalat hotet är polisens sak att utreda, säger Peter Larsson.