Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarna demonstrerade

I värmande sol och kylig skugga demonstrerade på lördagen närmare 200 personer i Östersund för högre lärarlöner.

– Vi vill ha en avbetalningsplan från våra politiker så att vi kommer upp i samma nivå som de som har lika lång och likvärdig utbildning, sa grundskoleläraren Anita Weimer från Krokom.

I det flygblad som delades ut av arrangerande Lärarförbundet framhölls att en civilingenjör, med lika lång utbildning som en grundskollärare, tjänar 10 000 kronor mer i månaden än en lärare.

Det är också allt färre som söker lärarutbildningen. Det vanliga inom högskolevärlden är att det finns flera sökande per utbildningsplats, för lärarna är det nu en sökande per plats, och de fruktar att det kommer att bli ännu färre – på grund av låg lön.

Anita Weimer tjänar 27 000 kronor i månaden på att undervisa i en 1-3:a. Hon framhåller att hon ändå är lyckligt lottad jämfört med många andra i och med att hon är anställd av Krokoms kommun.

Vid sidan om henne i demonstrationståget gick Gunnel Blomberg. Lönemässigt är hon ständigt i skuggan. Hon tjänar 24 800 kronor i månaden på att undervisa i en 4-5:a i Hackås skola.

Dessutom naggas lönen i kanten av resorna från och till Dvärsätt där hon bor.

Anita och Gunnel gick den 3,5 år långa lärarutbildningen samtidigt i Härnösand och har nu varit yrkesverksamma lärare 1 15 år.

Men det fanns missnöjda i demonstrationståget som ändå har lite sol på sig.

– Jag vill ha högre lön, liksom alla andra lärare. Efter drygt 40 år i yrket tjänar jag 31 800 kronor, sa Leif Persson från Östersund.

Han är slöjdlärare på Lillsjöskolan.