Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lärarnas löneutveckling usel i Ragunda

Nu har alla lärare på Anders-Olof skolan i Hammarstrand fått reda på den nya lönen.

Förväntningarna på vad detta ska innebära har varit stora särskilt då Sveriges Kommuner och Landstings (SKL) förhandlingsordförande Ingela Gardner Sundström sagt att det är de sifferlösa avtalen som ger stora löneökningar.

SKL med Gardner Sundström i spetsen har även uppmanat alla Sveriges kommuner, både skriftligen och muntligt att satsa på lärarnas löner.

Årets löneökning ligger på 2,5 procent vilket innebär att de allra flesta lärarna fått 500 eller 700 kronor, det var även ungefär samma nivå föregående år.

Det gör att Ragunda kommun är den kommun som har de sämsta löneökningarna i riket, två år i rad. Att lägga sig så lågt som möjligt är tydligen en satsning på lärarnas löner enligt Ragunda kommun.

Vi är många lärare här som arbetar hårt både på skolan och på fritiden för att ha en spännande och intressant undervisning. Detta med förhoppning om att det ska synas på lönen. När löneökningen på 2,5 procent är ett faktum försvinner all energi och lust för att göra ett bra arbete, uppgivenheten är total.

Då SKL vid ett flertal tillfällen uppmanat kommunerna att satsa på lärarlönerna och 2,5 procent är resultatet, blir det tydligt att Ragunda kommun inte klarar av att ta det ekonomiska ansvar som krävs för att komma till rätta med lärarnas låga lönenivå.

Kommunaliseringen har lett till ett stort lönetapp. Huvudmannen, med Terese Bengard (S) i spetsen samt aktuell förvaltningschef och berörda rektorer, borde gemensamt offentliggöra ett förslag som går ut på att staten går in och tar ett ekonomiskt ansvar för skolan med en särskild satsning på lärarnas löner.

I nära 25 år har kommunerna haft möjlighet agera, de två senaste åren har Ragunda kommun på ett mycket tydligt sätt visat att man varken kan eller vill ta ansvar för lärarnas usla lönesituation.

Lärarna på Anders-Olof skolan Ragunda kommun på ett mycket tydligt sätt visat att man varken kan eller vill ta ansvar för lärarnas usla lönesituation.

Lärarna på Anders-Olof skolan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel