Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larm Svensson (C) kräver besked om hälsocentraler

Har alla hälsocentraler den läkarbemanning som krävs enligt reglerna i Hälsovalet? Om inte - vilka åtgärder vidtas?

Det vill Marianne Larm Svensson (C) ha besked om från landstingsstyrelsens ordförande, Harriet Jorderud (S). Hon har därför ställt en fråga som ska besvaras vid landstingsfullmäktiges möte.

Bakgrunden är att Marianne Larm Svensson har fått information om att hälsocentralen i Backe sedan förra våren endast haft läkarbemanning tre dagar i vecka trots att reglerna föreskriver att det ska finnas läkare fem dagar i veckan. Hälsocentralen verkar ändå ha fått full ersättning från landstinget.

– Alla andra utförare lever med pressen att de ska ha läkare fem dagar i veckan, men här har det gått snart ett år med läkare bara tre dagar i veckan. Det är inte schysst mot de patienter som har listat sig i Backe och det är inte schysst mot de andra utförarna, säger hon.

1 januari 2010 infördes vårdvalssystem i primärvården och i Jämtlands län kallas det för Hälsoval. Marianne Larm Svensson understryker att syftet är att öka patienternas valfrihet och underlätta för vårdgivare att etablera sig med offentlig ersättning. Regelverket ska följas av såväl de offentliga som privata utförarna och landstingets egna hälsocentraler ska genomgå samma granskning och uppföljning som de alternativa utförarna.

– Det är bara så man kan bygga legitimitet för Jämtlands läns landsting och för hälsovalssystemet.

Situationen i Backe gör att det finns skäl att ifrågasätta konkurrensneutraliteten, anser Marianne Larm Svensson.

– Frågan måste upp i ljuset och jag ser fram emot att få en förklaring av det här.