Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars-Erik Olofsson (KD): – Storregion borde bli en fråga i valrörelsen

Låt förslaget om ny regionindelning bli en fråga i valrörelsen 2018 och avgör därefter om och hur Sverigekartan ska ritas om. På det sättet stärks demokratin i processen kring storregionerna.

Det anser Lars-Erik Olofsson (KD), gruppledare i fullmäktige i Region Jämtland Härjedalen. Han vill inte att Jämtlands län ska ingå i en storregion. Dessutom anser han att processen mot en föreslagen regionbildning, med de fyra nordligaste länen, går alldeles för snabbt. Följden blir ett alltför tunt faktaunderlag och att den folkliga förankringen blir bristfällig, enligt Lars-Erik Olofsson. Norrlandstingens regionförbund har redan börjat förbereda en projektorganisation inför ett eventuellt bildande av Region Norr.

– Vi tycker att det borde vara ett val mellan förslag och beslut. Vi reagerar mot att processen hastas på. Man kan säga att man börjar bygga innan man har bygglov, säger han.

Hur ser du på folkomröstning?

– Det skulle man också kunna tänka sig, men man måste tänka på de extra kostnader som det genererar. Det är mer tilltalande att låta frågan passera ett val.

Saila Quicklund (M), riksdagsledamot och ordförande för Moderaterna i Jämtlands län, anser också att förankringsprocessen måste stärkas.

– Människor måste få tycka till i någon form, men vi har inte tagit ställning till i vilken form det bör ske, säger hon.

Moderaternas förbundsstyrelse i Jämtlands län har sagt nej till storregion i Norrland och även kritiserat den pågående processen. Saila Quicklund har uttalat att hon inte på ett generellt plan är emot regionbildningar, men i så fall ska drivkraften komma underifrån.

Lars-Erik Olofsson anser att länet bör fortsätta att vara ett eget län även om det bildas storregioner. Han påminner om farhågorna som målades upp inför regementsnedläggningarna i Östersund. Den befarade försämringen av situationen har uteblivit och han tror att det kan bli en liknande utveckling i regionfrågan.

– Vi kommer inte på efterkälken om vi står utanför. I stället för att bli marginaliserade i en storregion kan vi bli en förhandlingspart som blir intressant för många.

I Region Jämtland Härjedalens konsekvensanalyser anförs att det är lättare att fortsätta att utveckla det medicinska samarbetet i norr om Region JH ingår en region tillsammans med Norrbotten, Västerbotten och Västernorrland. Det kan bli svårare att teckna bra avtal med Norrlands universitetssjukhus, NUS, i Umeå om länet står utanför. Å andra sidan öppnas kanske ökade möjligheter att köpa vård från vårdgivare i Uppsala, Örebro, Stockholm och Tröndelag. Lars-Erik Olofsson tror mer på det senare alternativet.

– Om vi är ett undantag kommer vi att kunna ha frihet att förhandla med andra sjukhus.

Läs mer:

Regiondirektören: Bättre att vara med i en storregion än att stå utanför

Här är mannen som vill att Jämtland ingår i en storregion i Norrland

Robert Uitto (S): ”Stornorrland” är ett olyckligt begrepp