Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Lerin: ”Det har blivit vänskap för livet”

I nya SVT-serien "Lerins lärlingar" startar konstnären och Augustprisbelönade författaren Lars Lerin en konstskola för personer med funktionsnedsättningar.
- Jag har lärt mig minst lika mycket av deltagarna som de har lärt sig av mig, säger han.

Under två månader och sex avsnitt får tittarna följa Lars Lerin och de 20 deltagarna som alla kommer från Karlstad kommuns handikappomsorg. De ska måla, men även prova på andra konstnärliga uttryck, som att arbeta med lera, spela teater, musicera och dansa.

- Jag trivs ihop med människor med funktionshinder, många har varit tvungna att hantera jobbiga saker under sina liv och det kan jag identifiera mig med, säger Lars Lerin.

Slutmålet är en stor utställning och vernissagefest på Lerins museum, som invigs av drottning Silvia. Lars man Manoel "Junior" Marques, till vardags museichef, agerar festgeneral inför invigningen.

- Jag har varit tvungen att ta på mig rollen som lärare vilket jag är dålig på. Jag har svårt att säga ifrån och velar mest, säger Lars Lerin med ett skratt.

Under programmets gång dyker både kända och okända gäster upp. Bland annat kommer Eric Saadeoch Kakan Hermanssonpå besök.

- Det har verkligen varit otroligt roligt. Jag har lärt mig minst lika mycket av deltagarna som de har lärt sig av mig. Vi kommer att fortsätta träffas, det har blivit vänskap för livet. Jag är så himla kär i de här människorna!

”Lerins lärlingar” får premiär i SVT1 den 10 januari.

Helena Björkvall/TT

Fakta: Lars Lerin

Född: 1954.

Uppvuxen: Munkfors.

Bakgrund: Gick Gerlesborgsskolan och därefter konsthögskolan Valand i Göteborg. Fick ett stort publikt genombrott med sin utställning på Waldemarsudde 2008 som sågs av drygt 100|000 personer. Har gjort två säsonger av ”Vänligen Lars Lerin” i SVT som vann Kristallen 2016 för årets livsstilsprogram.

Sysselsättning: Akvarellist och författare. Driver konsthallen Sandgrund i Karlstad.

Bor: På Hammarö strax utanför Karlstad.

Familj: Gift med Manoel ”Junior” Marques, dansare från Brasilien. Sonen Rafael.

Övrigt: Har öppet berättat om sitt tidigare missbruk av sprit och tabletter. Medverkade i Sara Broos prisbelönta dokumentär ”För dig naken” som handlar om hur han träffar sin blivande make, Junior. Kameran är med från deras första möte på Arlanda.