Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Lindroths äventyr tar aldrig slut

Skrivklåda kan vara en livslång åkomma.

Och en högst angenäm sådan.

Fråga bara Lars Lindroth i Hammerdal, som vid 82 års ålder ger ut sin tredje bok.

– Jag har ju skrivit sedan jag var liten, och det finns hur många historier som helst att berätta om, säger han och skrattar.

Nyfikenhet, äventyrslusta och berättarglädje är tre värdefulla egenskaper att bära med sig i ryggsäcken om man vill bli författare. De som känner Lars Lindroth kan nog vittna om att han besitter alla tre, och förmodligen några ytterligare. Han har på ålderns höst lagt i högsta växeln när det gäller sitt författarskap, och har i höst släppt sin andra bok på bara tre år. Titeln "Tjuvfiske och odjur" skvallrar om att det återigen handlar om bravader i vildmarken, liksom det även gjorde in hans tidigare böcker "Hundvakt och hundår" (2010) och "Jakter i Norr" (1989).

Tilläggas bör att han även den här gången har skrivit boken för hand! Datorer, eller ens skrivmaskiner, är inga kamrater som han gillar att umgås med. Hustrun Karin har i stället gjort en stor insats genom att skriva in materialet på dator, och sedan skicka det vidare till bokförlaget Passionista och förläggaren Tage Levin, som är uppfödd i grannbyn Fagerdal.

Lars Lindroth kallar Hammerdal och Jämtland för hemma sedan 1966, men han är född och uppvuxen i Ångermanländska Ramvik, där han även hämtar flera av sina berättelser ifrån. Den som bläddrar igenom hans böcker upptäcker dock snabbt att både Frostviken och andra gränstrakter är scener för hans äventyrsberättelser.

– Jag skriver både om jakt och fiske, och även om en del krigshistoria från norska sidan. Jag gillar ju att vistas i Norge, där jag brukar hämta hem fisk från havet, berättar Lars Lindroth.

Lars har bland ett förflutet som viltvårdskonsulent och föreläsare, och förutom författandet så är han även en erkänd konstnär, där vildmarken ofta utgör motiven. Han fortsätter att krydda vardagarna med äventyr så ofta han kan, och höstens älgjakt är exempelvis ett givet inslag på kalendern.

– Jodå, jag fällde en älg på årets jakt också, berättar Lars utan att låta det minsta skrytsam på rösten.

Däremot har han växlat ned på tempot något, och de mest dramatiska strapatserna har han troligtvis bakom sig. I ungdomen tvekade han dock inte att utsätta sig för situationer, där till och med livet stod på spel.

– Jag var naiv i yngre dagar, och jag brydde mig inte om det där med livhanken. Men det har ju gått bra för det mesta, säger han och skrattar.

Boken "Tjuvfiske och odjur" kommer att tryckas i 300 exemplar, och finns redan ute i den jämtländska bokhandeln.