Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars och Jorun på Ås trädgård tipsar om hur du lyckas med din odling

En låda med ungefär en halv miljon fröer som ska täcka en yta motsvarande sex fotbollsplaner står på köksbordet hemma hos Lars Olsson på Ås Trädgård. Det är hög tid att planera sommarens odling och vissa fröer borde redan vara i jorden.

Tomaterna borde redan vara i jorden för tidig skörd. De är långsamma och man får räkna med ungefär åtta veckor tills plantorna blommar och sedan ytterligare åtta veckor innan det går att skörda.

Det är dock ingen fara om man inte hunnit så tomaterna hemma än, men det är hög tid att sätta i gång.

– Om man sår nu har man tomater till mitten av juli, säger Lars Olsson som drivit Ås Trädgård sedan 1972.

Läs också: Vädra ofta och plocka bort plasten – så minskar du på gifterna i ditt hem

Redan innan det är dags att stoppa de små fröna i jorden finns det saker att tänka på och ta ställning till. Vill man odla ekologiskt måste man titta på både jord och frön innan man sätter i gång. Vilka frön man använder är också viktigt att tänka på då det kan skilja i kvalitet.

– Det finns betade och obetade frön. De betade väljer man bort i ekologisk odling så redan där måste man kolla vad man vill ha. Samma sak med plantjorden, den oekologiska innehåller konstgödsel, säger Jorun Olsson som är dotter till Lars och har vuxit upp på gården där allt odlas ekologiskt.

Vilken månad man ska börja så beror på vad det är man vill odla. Det står på fröpåsarna när man ska så för gynnsammast utveckling av plantan. En del växter, som tomater, behöver förkultiveras för att hinna ge skörd under den jämtländska säsongen. Några vanliga misstag som många gör när de förkultiverar växter är att ha för hög värme i förhållande till ljus vilket resulterar i växter som blir långa och gängliga.

– När de gror behöver 18-25 graders värme, men så fort de börjar komma upp kan man sänka den till 16-18 grader, förklarar Jorun Olsson.

Ljuset är alltså viktigare än värmen så fort växterna har börjat kika upp ur jorden, men inte för mycket ljus hela tiden.

– De behöver natt för att växa. Alla växter måste få lite vila. Tomater kan man dra upp under odlingslampa, men de bör få sex timmars per dygn då det är mörkt, säger Lars.

Ytterligare en sak att tänka på att plantera om växterna så de inte står för länge i samma jord.

– När man förkultiverar måste plantorna vara i växt hela tiden. Får de inte nog med näring börjar de gulna och tillväxten avstannar. Plantera om plantan så att den får det utrymme den behöver, eller ge den lite mer jord eller gödsel så att den kan fortsätta växa. Det är viktigt och det gäller alla växter, förklarar Lars.

När det kommer till plantering utomhus borde jorden ha vänts redan i höstas, men om det handlar om små odlingar hemma är det inga problem att vända och sedan vattna upp jorden på våren i stället.

– Har man en odlingstäppa vänder man 10-15 centimeter, räfsar till och helst ska man klappa till jorden så den får kontakt med jorden under och inte torkar ut för snabbt, säger Lars.

Om sommarens ankomst drar ut på tiden finns det knep för att hjälpa jordtemperaturen på traven. Genom att täcka jorden med odlingsväv innan man sår kan temperaturen i jorden öka och det går att så tidigare.

– Då börjar även ogräset att gro och när man gör i ordning jordytan genom att röra runt jorden dör det ogräs som börjat gro, tipsar Lars om.

Just att hålla koll på ogräset är det säkraste tipset Lars Olsson har för att lyckas med sin odling.

– Om man rensar bort ogräset har alla en chans att lyckas med sina odlingar, säger Lars.

På Ås Trädgård är det ganska lugnt än så länge, men snart är det dags för dem att starta odlingssäsongen på allvar. Gårdsbutiken öppnar i mitten av juli och en nyhet för i år är självplock på ekologiska jordgubbar.

– Vi kommer att erbjuda självplock när och om det finns jordgubbar någon gång i slutet av juli hoppas, säger Jorun.

Förutom det vanliga utbudet som finns på gården varje sommar kommer Ås trädgård även att ha en örtträdgård och ett gurkhus. Den årliga skördefesten blir 13 augusti och sedan håller de öppet fram till december.