Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars samlar lokalt motstånd på Rödön

Rödön Advokaten Lars Nordberg samlar motståndet på Rödön mot den nya odlingen som vill bli den största i sitt slag med 6 000 ton fisk.

Annons

Totalt handlar det om planer på tre kassaodlingar, två på vardera sidan om Mjälaviken på Rödön och den tredje utanför Hammarnäset vid inloppet till Storsjön. I ett första steg gäller ansökan odlingen med landbas, 300 meter från Rödöns strand utanför Vejmon.

Inte långt därifrån bor Lars Nordberg som blivit den samlade kraften för det lokala motståndet. 150 medlemmar har gått med i föreningen Storsjöns skydd.

Friluftslivet på sjön vid Mjälaviken är stort, sommar som vinter, säger Lars. Det är bara en av många anledningar till att han inte välkomnar planerna.

Han säger att han satt i telefon i en månad med sina grannar när odlingen blev kända. Visst talar han i egen sak, säger han. Han och många andra tar vatten ur sjön. Hans skäl att engagera sig är direkt personliga.

Han håller med om att tanken med hållbar fiskuppfödning är bra, med foder som sluter kretsloppen och inhemskt uppfödd sättfisk utan risk för smitta.

– Men jag bedömer inte framtidens odlingar utan den aktuella ansökan och den säger inget om var sättfisken ska tas ifrån eller vilket foder det ska bli.

Det är märkligt, menar Lars Nordberg, att utbrottet av crypton i Östersund inte gjorde att kommunerna runt Storsjön samlades för att planera hur de vill utnyttja sjön. Han tycker att det mest är tillfälligheter, att en markägare sa ja, som gjort att den blivande odlingen planeras just utanför Vejmon.

– Jag tycker de ska ha ett samråd om hur de vill utnyttja sjön. Vad är viktigast?