Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Lars Ströman: Moderatpolitikern som hotar din prilla

Moderaten Jörgen Wareborn, som har chanser att bli vald till Europaparlamentet i maj, uppträder som tobaksindustrins lobbyist redan före valet.

Men han begår en dundertabbe: Skulle han nå framgång får du räkna med att svenska snussorter försvinner.

Det står inte direkt på dagordningen att EU-kommissionen skulle lägga ett förslag om att tillåta snus i resten av EU.

Hans utgångspunkt är att EU:s tobakspolitik är "galen". Det handlar om att han vill tillåta snus i andra EU-länder. Nu kan vi fastställa direkt: Det står inte direkt på dagordningen att EU-kommissionen skulle lägga ett förslag om att tillåta snus i resten av EU.

Jörgen Wareborn gnäller på socialdemokratiska och liberala politiker för att de visar ett ointresse. Nja, det är snarare så att frågan inte är aktuell. Och spåren efter Jörgen Wareborns moderata partikamrater i regeringen förskräcker.

Men lite humor var det att hon använde krigsretorik samma vecka som EU fick Nobels fredspris.

År 2012 var det politisk mediestorm om snuset i Sverige. EU-kommissionen hotade snuset, utropade rubrikerna. Och samtidigt stred den moderata handelsministern Ewa Björling för att Sverige skulle få sälja snus i EU. Hennes övertalningsförmåga var det si och så med. Hon utropade "fullskaligt krig" mellan Sverige och EU i kamp för snusförsäljningen. När en minister uttrycker sig på det sättet i EU är det redan kört, så att säga. Men lite humor var det att hon använde krigsretorik samma vecka som EU fick Nobels fredspris.

Den svenska regeringen drev två parallella linjer i EU. Å ena sidan: ingen skulle någonsin lägga sig i hur svenskt snus får smaksättas. Å andra sidan: Vi vill sälja svenskt snus i EU.

Så länge Sverige är en isolerad snusmarknad är det logiskt att Sverige får reglera snuset i fred. Men om vi har en gemensam marknad för snus, så måste också snuset regleras på EU-nivå.

Den svenska regeringens linje år 2012 var alltså två olika ståndpunkter som inte gick att förena.

Medan EU-kommissionen har varit påtagligt slapp när det gäller alkohol, så har den varit desto tuffare mot tobaken.

Om EU-kommissionen – mot förmodan – skulle bestämma sig för att lägga fram ett förslag om att snus ska få säljas i hela EU, så skulle den alltså få lägga ett förslag om gemensamma bestämmelser för hela EU. Medan EU-kommissionen har varit påtagligt slapp när det gäller alkohol, så har den varit desto tuffare mot tobaken. När tidningsrubriker talade om att det svenska snuset skulle hotas, så grundades det i att kommissionens tjänstemän hade skissat på en reglering av snuset. Då blev det förbud mot en rad olika smakämnen.

Du kan vara säker på en sak: En reglering av snus som skulle gälla i 27 medlemsländer, kommer inte att se lika dan ut som den svenska regleringen.

Domstolen tog fram sin allra största juridiska motorsåg och sågade argumenten som om det vore smör.

Senast förra året försökte Swedish Match att få snusförbudet upphävt i EU:s domstol, med hänvisning till att det skulle vara diskriminerande (ett knäppt argument) och oproportionerligt. Domstolen tog fram sin allra största juridiska motorsåg och sågade argumenten som om det vore smör.

Effekten att folk slutar med rökning och börjar med snus är osäker, säger domstolen. "Dessutom skulle det uppstå hälsorisker för andra konsumenter, särskilt för ungdomar". Och för övrigt har lagstiftaren rätt att lagstifta även om den positiva effekten är osäker.

Om snus är den fråga som Jörgen Wareborn tänker profilera sig på, så får vi hoppas – för hans egen skull – att han kommer tillbaka tomhänt. Någon mer debatt om att EU förbjuder svenskt snus behöver vi inte ha. Ibland får vi försöka hålla en skyddande hand över aningslösa nybörjare i EU-politiken.