Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larsson är Gehrkes första nyförvärv

Här är årets första nyförvärv i Jämtland Basket. Niklas Larsson, 199 centimeter lång två-trea från LF, är klar på ett tvåårskontrakt.
– Vi är jätteglada, säger Peter Johansson, klubbdirektör i Jämtland.

Den 19-årige före detta Solnaspelaren rankas som en av Sveriges mest lovande U 20-spelare. Han utsågs 2012 till "Årets rookie" i Basketliga och tippas vara starter när Sverige i sommar spelar EM-slutspel för U 20 på Kreta i Grekland.

– Niklas har betat av alla nivåer i landslaget, U16, U18 och nu U20. Han liknar Andreas (Karlsson) i sin spelstil. Han är smart och en duktig skytt. Dessutom har han längd. Eftersom han är nära två meter kan han spela både på position 2 och 3, säger Peter Johansson.

Larsson hade Torbjörn Gehrke som coach i Solna 2011 och 2012, något som förstås underlättade övergången från LF.

– Utan Torbjörn hade vi nog inte fått hit Niklas. Att få hit de bästa svenska talangerna är förstås något vi värdesätter enormt mycket och det är fantastiskt roligt att få jobba med den här kategorin spelare. Det ställer samtidigt krav på oss som förening och även på Östersund som idrottsstad. Vi måste kunna erbjuda bra träningsmöjligheter och de förutsättningar som krävs kring modern talangutveckling på elitnivå.

Den nye Jämtlandscoachen säger så här om sitt första nyförvärv:

– Niklas är en spelare jag känner väl från min tid i Solna. Förutom hans nuvarande talang och framtida potential är den främsta anledningen till mitt val av Niklas hans personlighet, karaktär och basket IQ.

– Han en av de unga spelare som rullat igenom Solna de senare åren, men flyttat iväg för att få nya utmaningar. Niklas är en stor guard. Han har näsa för att göra mål och då framförallt med sitt skytte utifrån. Han har stor räckvidd och kan spela försvar på flera positioner.

Innan Niklas Larsson anländer till Jämtland ska han spela EM-slutspel i Kreta för Sverige. En av de tre coacherna för blågult är Pontus Frivold, i fjol hedadcoach i Jämtland.

– Niklas var vår lagkapten i fjol och en härlig ledartyp. Det här är absolut en bra värvning av Jämtland, säger Frivold.

Vad är hans bästa egenskap?

– Han verkar oerhört klok, har en hög IQ. Han förstår spelet och tar rätt beslut.

Han verkar påminna mycket om Andreas Karlsson, eller?

– Ja, det är inte jätteolika. Niklas är mer atletisk, men båda är nära två meter och kan skjuta bollen i korgen.