Annons
Vidare till op.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Larsson (C) bakom förslag till ny myndighet

En ny viltmyndighet. Det är ett av förslagen i den första delen av Jaktlagsutredningen, som blev officiell i veckan. Bakom utredningen står bland andra Håkan Larsson, även känd centerpartist i länet.

Tillsammans med två sekreterare, juristen Nina Nordengren och ekologen Jens Andersson, gör Håkan Larsson Jaktlagsutredningen.

I torsdags lämnade trion in den första delen av utredningen, ett delbetänkande som fokuserar på myndighetsfrågan. Det har handlat om att utvärdera Naturvårdsverket, den nationella myndighet som sköter vilt- och jaktfrågor i dag.

Utredningen föreslår att en helt ny myndighet tar över det ansvarsområdet: Viltmyndigheten.

– Det finns ju en kritik mot hur det fungerar i dag, säger Håkan Larsson.

Från vilka då?

– Vi har konstaterat kritik från markägare, jägare och från olika organisationer, säger Jens Andersson.

– Tidigare har det handlat om att stärka stammarna av vilt, och nu är de starka. Naturvårdsverket har varit duktiga på stärkandet, men har haft svårare att hitta en balans mot andra näringar, säger Håkan Larsson.

Men varför inte utveckla Naturvårdsverket i så fall? Varför en helt ny myndighet?

– En ny myndighet kan koncentrera sig på viltfrågan och då bli mer flexibel, säger Håkan Larsson.

– Naturvårdsverket jobbar med en brist på förtroendekapital, en ny myndighet har chansen att börja från en bättre grund, säger Jens Andersson.

I utredningen föreslås att myndigheten ska lokaliseras på tre platser: Grimsö, Jönköping och Östersund. Anledningen till det är att det finns besläktade myndigheter på orterna, som kan ge kunskap och samarbete. I Grimsö finns Statens Lantbruksuniversitet, Jönköping har Skogsstyrelsen och Jordbruksverket och Östersund Naturvårdsverket.

– Det är en jakt- och viltförvaltningsmyndighet det handlar om. Det handlar inte om att släpa in en massa jägare i en myndighet och låta dem bedriva fri jakt, som det har låtit i debatten, säger Jens Andersson.

– Även markägarorganisationer har ju stått bakom. Därifrån har det talats bland annat om avsaknaden med proaktivt arbete när det gäller till exempel vildsvin. Det här gäller ju allt vilt, inte bara rovdjur.

Utredningen föreslår också att nuvarande Viltskadecenter blir en del av den nya Viltmyndigheten.

Nästa del av utredningen ska ha lagstiftningen i fokus.

Håkan Larsson är regeringens särskilda utredare. Ekologen Jens Andersson är en av två sekreterare i utredningen.

"Förslaget är oroväckande"